PLANINU OTCIJEPILI OD BiH! Novoj gondoli na Jahorini dali ime ‘Emir Kusturica’, ne mare što to vrijeđa Sarajlije

Bilo je svečano na olimpijskoj planini posljednjeg dana novembra. Povodom promoviranja nove ponude, mnoge zvanice našle su se na Jahorini. Prisutan je bio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Olimpijski centar Jahorina od ove sezone ima i novu, modernu gondolu Javor – Partizan. Njen kapacitet je 2.700 skijaša za sat, ima 36 desetosjednih kabina, dužina trase je 1.100 metara i vodi prema vrhu planine. Zanimljivo je da se gondola zove ‘Emir Kusturica’.

Kao što se vidi, turistički radnici sa Jahorine ne mare što ime nove gondole može iritirati pa čak i uvrijediti goste iz Sarajeva. Kusturica je omalovažavao i ispoljavao mržnju prema Sarajevu. Režiser je išao dotle da je ratnu tragičnu sudbinu Sarajeva iskrivljivao i diljem svijeta pronosio priču da je to grad nasilnika i mudžahedina, da su tu Srbi doživjeli pogrom. Nisu ni pomislili iz menadžmenta Jahorine i vlasti Republike srpske da izbjegnu ovo ime jer može zgroziti i odbiti građane Sarajeva. Ostali su dosljedni sebi i nisu, radi podilaženja i primamljivanja Sarajlija, reducirali svoje nacionalne osjećaje, bez obzira što su povezani sa ličnošću kakav je Kusturica.

Jedna od tri staze zove se po stranom državljaninu – Novaku Đokoviću. I ovako se Jahorina izdvaja iz BiH i stavlja u okvire srpskog nacionalnog korpusa, a pri tome ne primjećuju granice država.

Zato su vidljive i ne smiju se prelaziti neke druge granice, one unutar BiH. Navedeno je da se ne treba kupovati ništa iz obližnjeg Sarajeva.

– Ovdje se mora prodavati i nuditi romanijski sir i kajmak, rogatički krompir, hercegovački pršut, domaći sir i rakija, rekao je predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek prilikom puštanja u rad nove gondole. Vidljivo je da su i u tom smislu okrenuti sami sebi i da nema mjesta za ‘strane’ proizvode iz nekih drugih dijelova BiH, osim iz RS-a. Elek je čak i kritikovao pojedine ugostitelje koji ne nude proizvode koji nisu ‘made in RS’.  Podsjetio da je Vlada Republike srpske uložila 100 miliona KM u Jahorinu, a da Vlada Hrvatske nije uložila nijednu marku mada se gostima prvo ponudi voda Jana, a ne zvornička Vitinka, kao što nije uložila ni Vlada Kantona Sarajevo iako se prvo nudi Sarajevsko pivo, pa tek onda pivo iz Banjaluke.

Načelnik Opštine Pale Boško Jugović ovom je prilikom dodatno ukazao da je Jahorina u srpskom gruntu, zanemarujući u kojoj se ona državi nalazi.

– Posebno se zahvaljujem Novaku Đokoviću koji je prihvatio da se nova ski-staza nazove po njegovom imenu, jer to ponosnim čini, ne samo ovu planinu, nego i opštinu Pale, grad Istočno Sarajevo, Republiku srpsku i srpski narod u cjelini”, poručio je Jugović i otcijepio Jahorinu od Bosne i Hercegovine.

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

ŠEHER GRADI RS! Sarajevo zapošljava hiljade učesnika i glorifikatora njegove opsade