Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

GODIŠNJICA UBISTVA! Avdo Palić, heroj odbrane Žepe

5. septembra 1995. godine ubijen je komandant Armije RBiH i heroj odbrane Žepe, Avdo Palić.

Njega je iz vojnog zatvora Vanekov mlin u Bijeljini u noći 5. na 6. septembar 1995. godine izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac, i od tada mu se gubi svaki trag. Zbog toga se smatra da je Palić ubijen baš na ovaj datum.

Pukovnika Armije R BiH i komandanta odbrane Žepe Avdu Palića, 27. jula 1995. godine zarobio je pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba VRS Zdravko Tolimir i doveo na komandno mjesto kod generala Ratka Mladića, navodi NAP.

Narednih petnaest dana Palić je proveo u Rogatici gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini odakle mu se gubi svaki trag.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice u novembru 2001. godine ali nisu bili identificirani sve do avgusta 2009. godine.

Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe, koji su također ubijeni.

Lokacija na kojoj je mučki ubijen Avdo Palić nije poznata. Prema nalazima obdukcije zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

U haškoj presudi general Vojske RS Zdravku Tolimiru, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao zločin genocida okvalifikovano je i ubistvo pukovnika Avde Palića, te članova Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića, nakon evakuacije bošnjačkog stanovništva iz Žepe.