Turska i TR Sjeverni Kipar sutra počinju petodnevnu vojnu vježbu

Oružane snage Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar sutra počinju petodnevnu vojnu vježbu “Mediteranska oluja“ u znak sjećanja na poginulog kapetana Cengiza Topela, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da će se vojna vježba održati na području Turske Republike Sjeverni Kipar i da će trajati od 6. do 10. septembra.

Riječ je o vojnoj vježbi koja se redovno održava svake godine s ciljem razmjene vojnih vještina i jačanja saradnje između dvije zemlje. U vježbi će učestvovati turske zračne, pomorske i kopnene snage.

Podsjećamo, moguće grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj smatrat će se povodom za rat, rekao je u 20. avgusta 2020. turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Oni (Grci) ne smiju proširiti svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja”, rekao je Cavusoglu, referirajući se na more koje dijeli dvije mediteranske zemlje. “To bi bio povod za rat, casus belli”, rekao je Cavusoglu, pozivajući se na deklaraciju turskog parlamenta iz 1995. godine.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gdje se nalazi veliki broj grčkih otoka nedaleko od turske obale. Te dvije susjedne zemlje, članice NATO-a, spore se posljednjih dana oko turskih planova za istraživanje podmorja istočnog Sredozemlja, za koje se vjeruje da je bogato naftom i plinom.

1+