Na Uborku kod Mostar obilježena godišnjica prvog masovnog zločina

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima na Uborku, Sutini i Zaliku kod Mostara obilježena je 28. godišnjica zločina kojeg su pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija počinili 1992. godine.

Po riječima predsjednika Udruženja porodica stradalih Adnina Hasića, u junu 1992. godine pripadnici srpskih vojnih formacija zarobili su 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti iz više mostarskih naselja. Oni su pritvoreni u prostorijama FK Lokomotiva odakle su u noći s 13. na 14. juna dovedeni na lokalitet Uborak gdje su strijeljani.

Tih dana u mjestima Bijelo Polje i Vrapčići, sjeverno od Mostara, na svom kućnom pragu ubijeni su i članovi olporodice Ćućurović, Cokić, Azinović, Kolobara i Grebović.

Hasić ističe kako je ovaj ratni zločin, prvi masovni zločin u Mostaru u proteklom ratu, davno istražen i dokumentiran, ali nikada nije doživio sudski epilog.

– Ja nemam dokaze da netko koči ovaj proces, ali imam svoje pretpostavke. Zašto ovaj zločin nije procesuiran pitanje je za glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i predmetne tužitelje. Ovdje su u samom startu haško tužiteljstvo i kasnije bh. tužiteljstvo napravili propust što su teretili isključivo Šešelja, a nije se teretilo generala Momčila Perišića koji je u to vrijeme u Mostaru i Hercegovini bio nadređen svim jedinicama JNA i svim ostalim, tzv. dobrovoljačkim jedinicama koje su po ustavu tadašnje države bili u liniji komande JNA – istaknuo je Hasić.

Po njegovim riječima, priča o zločinu na Uborku nije samo lokalna priča.

– Ovdje se kriju dokazi agresije na BiH. Svi znamo i svi smo slušali na radiju kako general Perišić najavljuje granatiranje mostarskih naselja. Gdje su ti snimci danas? To je krunski dokaz agresije na BiH. Iz tih razloga neka moćna ruka je te dokaze sklonila. Prvostepenom presudom general Perišić bio je osuđen na 27 godina zatvora, da bi drugostepenom presudom bio oslobođen. Tu je bila velika trgovina – izjavio je Hasić.

 

0