25. OKTOBAR! Godišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića

Nesib Malkić je rođen 15. jula 1961. godine u Gornjim Dubravama, općina Živinice kao peto od osmero djece roditelja Hamdije i Ajke. Osim Nesiba, porodica Malkić je imala još tri sina i četiri kćerke. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu nakon čega upisuje srednju vojnu školu u sarajevskoj bivšoj kasarni “Maršal Tito”. Poslije srednje škole koju je završio odličnim uspjehom, upisuje višu vojnu školu – Odsjek ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana. Pored toga završava i specijalističku obuku u Zadru.

Bivšu JNA napušta početkom aprila 1992. godine u činu kapetana i stavlja se na raspolaganju općinskom štabu Teritorijalne odbrane Kladanj. Devetog maja. 1992. raspoređen je na dužnost komandira čete TO Živinice a ubrzo postaje i načelnik općinskog štaba TO Živinice. Formiranjem 210. brdske brigade postaje njen prvi komandant. Formiranjem Operativne grupe 6, koja je bila pod direktnom komandom Glavnog štaba Armije RBiH, postaje načelnik njenog štaba.

Nakon zločina u Stupnom Dolu koji su počinile jedinice HVO-a, brigada kojom je komandovao Nesib Malkić je dobila zadatak da ovlada Varešom. Poginuo je tokom pripreme ovog zadatka, za vrijeme komandantskog izviđanja 25. oktobra 1993. godine na Crnoriječkoj visoravni. Ukazom Predsjedništva RBiH, 6. decembra iste godine dodijeljen mu je Zlatni ljiljan. Za herojski doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor, Nesib Malkić je 1994. posthumno odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a 1996. godine posthumno je unaprijeđen u čin brigadira Armije RBiH. Jedna ulica u Tuzli nosi naziv po njemu, i gradski bulevar u Živinicama, takođe.