Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Zovko: Bilo bi neobično da kao državljanka BiH preuzmem Izvješće za BiH

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izjavila je kako bi bilo neobično da kao državljanka  Bosne i Hercegovine preuzme dužnost Izvješća za BiH te kako je nepisano pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje.

“Ja poštujem to pravilo, a sve što imam reći o Bosni i Hercegovini već je formulirano u dosadašnjim rezolucijama Europskog parlamenta”, izjavila je Zovko u povodu najava da bi mogla preuzeti Izvješće za BiH.

Uz to, izrazila je zabrinutost zbog “puta centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA jer je protivna riječi i duhu rezolucija Europskog parlamenta, a koji se dvotrećinski izjasnio protiv centralizacije”.

“Europski parlament je predložio srednji put između unitarnog koji traže Izetbegović, Komšić i Nikšić te onoga separatističkog kojeg bi eventualno mogao tražiti Dodik. Europski parlament u svojim rezolucijama je predložio federalizaciju na primjeru europskih modela, gdje su prava i volja svake zajednice zaštićena. Belgijski, švicarski i slični modeli trebaju biti uzor”, ističe Zovko.

Ona smatra kako ako Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za “ridistricting”.

“To je praksa u SAD-u kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica”, ustvrdila je Zovko koja se pridružila pozivima povjerenika Hahna i Visoke povjerenice Mogherini za što brže formiranje Vijeća ministara sukladno dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.