Kritikovanje Republike BiH harakiri je za SDP! Naša stranka lider ljevice?

Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formulira svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije. Visoki predstavnik duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata.

Ovo je reakcija Valentina Inzka, visokog predstavnika (19.9.2019.). Brojni su komentari iz probosanskih krugova i skoro da su u identičnom tonu. Kritikuju njegovu šutnju u skoro pa svakodnevnim nasrtajima na cjelovitost BiH i Dejtonski mirovni sporazum i brzu reakciju kada treba negirati legitimna stremljenja prema, sa evropskom političkim standardima podudarnom, konceptu građanske BiH, a što je SDA ponovila kroz svoju Deklaraciju usvojenu na 7. kongresu ove stranke.

Onda je isti dan došlo saopćenje SDP-a:

Socijaldemokratska partija BiH traži od Visokog predstavnika da podhitno prekine nacionalističko maltretiranje građana BiH, koje traje skoro godinu dana i iskoristi ovlasti u cilju sankcionisanja antidejtonskih aktivnosti. Nažalost, nismo sretni što smo prije godinu dana jasno rekli da će SDA svojim glasanjem za Milorada Dodika i Dragana Čovića i izdajom saradnje sa BH blokom zemlju odvesti u najveću krizu od Dejtona. Danas je više nego sigurno kako su najveći taoci cirkusa od nacionalizma građani, koji s pravom bježe glavom bez obzira iz Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da se ovaj cirkus zaustavi, jer već naredni mjesec može biti prekasno, poručeno je iz SDP-a.

SDP kao da je iznenadio i svoje glasače ovim stavovima. Umjesto da podrže one koji hoće cjelovitu i građansku BiH i osude Inzka zbog svog stava o tome, kao da su ih (SDA) opet izjednačili sa onima koji našu državu žele vidjeti podjeljenu na troje – neke su od zamjerki. Građani su vidno izrevoltirani što SDP indirektno kritizira ideju Republike Bosne i Hercegovine. Mnogima nije ni jasna izrečena netačnost o „izdaji saradnje sa BH blokom“. Činjenica je da je BH blok u februaru 2019. odbio partnerstvo sa SDA.

Ovo su stavovi građana sa Facebook stranice Vijesti.ba na saopćenje SDP-a (ilustrovano fotografijom predsjednika partije Nermina Nikšića) gdje je odnos negativnih i pozitivnih reakcija oko 50:1. Donosimo neke od komentara:

ENVER IVOJEVIĆ: …Probudio se iz zimskog sna pa veli nešto da kaže… Kad Izetbegović traži probosanski blok da se osnuje, ti si prvi sklonio se, a sad *** iz ćoska i praviš se pametan. Komunizam na tvoj način je odavno propao, a i partija ti propada.

VEDAT BIJEDIĆ: Da se zalaže za cjelovitu BiH i njeno građansko uredjenje, podržao bi deklaraciju SDA. Ovako si razotkriven i pročitan. Bošnjaci više nisu naivni.

ALMIR DEKY: Samo se ti drži sarajevske halase, daleko ćeš dogurati.

MEHMED DŽINDO: Važno se skloniti a onda sa strane kritikovati one koji hoće da urade nešto dobro…

SELIMOVIĆ ALEN: Izdajnik se javio.

ELVIR ŠIŠIĆ MONTAGE: Ti nemaš prava išta da komentarišeš. Izašao si na izbore, dobio ogromno povjerenje građana, ali si previše kukavica da bi ušao u vlast i napravio nešto. Najlakše je u opoziciji platu ubirati, sve kritizirati, ali treba imati petlju pa ukrstiti rogove s neprijateljima države. Ti si najveći gubitnik svih vremena na sljedećim izborima, nisi u stanju vlastitu stranku da vodiš a ne nekog da kritikuješ! Na tvom mjestu bih se povukao iz politike, ali nemaš ti obraza ni karaktera za takvo što.

SINAN BOŠNJAK: Šta tvoja partija radi? Radi takvih napuštam podaničku, kukavičku partiju.

Brojnost negativnih komentara u odnosu na one u kojima je izražena podrška stavu SDP-a i njenom predsjedniku Nerminu Nikšiću, trebala bi im biti alarm za uzbunu, ako već nije kasno za ovu političku opciju. Ovakva saopštenja (istinskim ljevičarima Republika BiH je težnja), greške iz prošlosti, dobrovoljno pristajanje da Predrag Kojović vodi lijevi (BH) blok, te biološki nestanak onih koji su vezani za komunizam i Jugoslaviju, kao da je splet koji će možda dovesti do kolapsa SDP-a na političkoj sceni u BiH. Indikatori toga su prethodni izbori, masovna isključenja i odlasci u kojima je SDP ostao bez većine članstva i vodstva iz Tuzlanskog kantona i bez Zlatka Lagumdžije, Ive Komšića i mnogih doajena građanske političke misli i prakse. Gledajući ove činjenice i komentare građana, neizbježno i racionalno je pitanje da li je došlo do smjene na vrhu ljevice, da li je Naša stranka sada najprijemčljivija politička opcija za te glasače?

DEBLOKADA.COM

Tekst je nastao u okviru projekta “Pravo na mišljenje – pravo za sve”.