Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

ZA OBNOVU 100.000 KM! Zgrada sjedišta Memorijalnog centra Potočari bit će zaštićena

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je ugovor s predstavnicima Uprave Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, Emirom Suljagićem i Ševketom Hafizovićem, o namjenskom prenosu sredstava za sufinansiranje projekta „Rekonstrukcije dijela prostora u kompleksu Centra – zamjena krova hale bivše Tvornice akumulatora“.

Namjera je zaštititi i sačuvati ovaj objekt koji je u julu 1995. godine bio mjesto zatočenja oko šest hiljada Srebreničana i svjedok genocida nad bošnjačkim stanovništvom zaštićene zone Ujedinjenih nacija. U ovom objektu se nalazi i Spomen-soba koja služi i kao prostor za održavanje komemoracije prilikom obilježavanja godišnjice genocida 11. jula.

Na prijedlog ministrice Đapo, Vlada FBiH je donijela odluku o sufinansiranju ovog projekta u iznosu od 100.000 KM

– Bosna i Hercegovina i njene institucije na svim nivoima imaju obavezu da čuvaju sjećanje i odaju počast žrtvama genocida kako se nešto takvo više nikada i nikome ne bi dogodilo. Stoga se nadam da će primjer Vlade Federacije BiH slijediti i vlade na drugim nivoima, jer je Srebrenica podsjećanje i opomena kako za današnje, tako i buduće generacije – kazala je ministrica Đapo.

U Srebrenici je, nakon holokausta u Drugom svjetskom ratu, počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom, što je potvrđeno na najvišim međunarodnim pravosudnim institucijama. Svojevremeno je nekadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Koffi Anan kazao da je Srebrenica najmračnija strana u povijesti Ujedinjenih nacija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.