Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Za dvije godine 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti novinara

Godinu dana nakon pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića i dalje nisu poznati motivi, kao ni to da li postoje i ko su nalogodavci tog krivičnog djela, podsjećaju iz Kluba novinara Banja Luka i ukazuju da slučaj nije riješen niti završen dok god policija i nadležno tužilaštvo ne odgovore na ta pitanja.

– Pokušaj ubistva tog novinara BN TV i portala Gerila info, ne može se smatrati riješenim ni zbog činjenice da je jedan od počinilaca Nedeljko Dukić i dalje na slobodi. Drugi napadač Marko Čolić osuđen je nepravosnažno zbog ovog krivičnog djela na četiri godine zatvora – navedeno je u saopćenju.

U posljednje dvije godine Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari registrovala je 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH. Među njima je najteži i najopasniji pokušaj ubistva Kovačevića.

Zabilježeno je i 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja.

Iz Kluba novinara napominju da procesuiranje i kažnjavanje takvih slučajeva najčešće izostaje što dodatno ugrožava sigurnost novinara, snimatelja, fotoreportera i drugih medijskih radnika na terenu. Zato je neophodno do kraja istražiti ovakve slučajeve i procesuirati odgovorne kako bi sankcije postale i vrsta prevencije.