WHO: Novi soj virusa u UK ne pokazuje da izaziva ozbiljniju bolest ili smrt

Ujedinjeno Kraljevstvo je registrovalo novi soj koronavirusa za koji su zvaničnici rekli da se prenosi brže, ali za sada nema dokaza da izaziva ozbiljniju bolest ili smrt, rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) danas, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ono što znamo do sada je na osnovu podataka iz Ujedinjenog Kraljevstva koji pokazuju porast širenja”, rekao je generalni direktor WHO Tedros Ghebreyesus.

On je govorio na dvonedeljnom webinaru u Ženevi o novom koronavirusu.

“Za sada nema dokaza da novi soj izaziva ozbiljniju bolest ili smrt”, kazao je, dok su naučnici naveli da nema indikacija iz UK da će uticati na vakcine.

Treba da suzbijemo širenje svih koronavirusa što pre možemo, jer što duže dopuštamo da se širi, veće su šanse da se virus izmeni, kazao je on.

Pandemija koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu je do sada odnela oko 68.000 života, što je najlošiji bilans u Evropi.

Proteklih dana, šef WHO je objasnio da je to telo dobilo izveštaje o novoj varijanti koronavirusa u Južnoj Africi gde virusi mutiraju tokom vremena, što je, kako je naveo, prirodno i očekivano.

WHO radi s naučnicima da razume kako ove genetske promene utiču na ponašanje virusa.

Epidemiologinja WHO Maria Van Kerkhove kazala je da ih je Ujedinjeno Kraljevstvo obavestilo da ne veruje da će otkriće imati uticaj na vakcine.

Južna Afrika radi na drugoj varijanti, rekla je ona, i koordinira se sa SZO kroz svoju radnu grupu za evoluciju virusa.

“Možda zbunjuje da je reč o istom virusu, ali su to zapravo različite varijante virusa”, kazala je.

Mike Ryan zadužen za hitne slučajeve u SZO kazao je da se razni sojevi koronavirusa pojavljuju proteklih nekoliko meseci.

“Ali ono što još nijedna varijanta nije učinila je da se utvrdi da ima bilo koji viši nivo ozbiljnosti, ili izbegavanja, ili dijagnostiku, ili skrivanja od vakcina ili efikasnost vakcina. I ostaje da se to vidi sa bilo kojim novim varijantama”, rekao je Ryan.

On je rekao da ljudi širom sveta znaju kako da se zaštite.

“Ista su pravila s ovim virusom kao s bilo kojom varijantom ovog virusa i moramo se usredsrediti na ono što možemo i šta znamo, umesto na ono što ne znamo, nauka će pronaći odgovore na ono što ne znamo,” rekao je.

Vlade će preduzeti odgovarajuće mere predostrožnosti. U međuvremenu, ljudi, pojedinci i zajednice moraju da nastave sa zaustavljanjem prenosa ovog virusa, zaključio je.

 

0