Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

CIK BiH: Najviše glasova za HDZ BiH i Koaliciju za Mostar

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je u ponoć prve nezvanične preliminarne rezultate za Gradsku izbornu jedinicu Mostar iz koje se bira 13, od ukupno 35 vijećnika koliko broji Gradsko vijeće Grada Mostara, javlja Anadolu Agency (AA).

Najveći broj glasova prema tim rezultatima osvojio je HDZ BiH 6.310, slijedi Koalicija za Mostar sa 3.820, Hrvatska republikanska stranka sa 1056, BH Blok ima 902, Koalicija “Ostajte ovdje” 522, HDZ 1990 350, Platforma za Progres 305 glasova…

Kako je kazao Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH, izborni proces u Mostaru se odvijao u skladu sa izbornim pravilima.

Rezultat toga, kako je kazao, je možda i prisustvo više od 1.700 posmatrača koji su nadzirali izborni proces.

“Zaprimljeno je sedam podnesaka kojima se ukazuju na povrede izbornih pravila. One su u prvostepenom postupku u nadležnosti Gradske izborne komisije Mostar. Odnose se na imenovanje u biračke odbore, prisustvo stranačkih obilježja na biračkom mjestu, identifikacije birača ispred biračkih mjesta od neodređenih osoba, te jedan birač da ga nije posjetio COVID tim”, rekao je Bakalar.

Inače, COVID timovi imali su registrovanih 437 birača za glasanje.

“Nakon završetka aktivnosti sa redovitih biračkih mjesta imat ćemo sveobuhvatne informacije o glasanjima putem COVID timova. Glasovi prikupljeni putem mobilnog tima brojat će se u Glavnom centru za brojanje sa ostalim glasovima – nepotvrđenih, ostalih mobilnih timova, u odsustvu i pristigli putem pošte”, kazao je Bakalar.

Istakao je da aktivnosti u Glavnom centru za brojanje glasova počinju sutra u 9 sati kroz pripreme za verifikaciju glasačkih listića.

“Bit će dostavljeni nepotvrđeni glasački listići, listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i u odsustvu. Prvo brojanje počet će u utorak i odvijat će se svaki dan od 7 do 19 sati, osim praznika Glasački paketi iz inostranstva primat će se 10 dana nakon izbora, sa pečatom pošte poslanim najkasnije sa 20. decembrom”, istakao je Bakalar.