Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

VUČIĆ DONIO VAKCINE! I BiH pokazala solidarnost slanjem medicinara u Novi Pazar

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je u Sarajevo doputovao kako bi uručio donaciju vakcina protiv koronavirusa.

Poručio je da RS imala mogućnost da svoje zdravstvene radnike vakciniše u Srbiji, a da je Federacija BiH na ovaj način dobila 10.000 vakcina.

Dodik je naglasio da je donacija vakcina velika stvar jer je Srbija mogla da ih iskoristi za svoje građane, ali odnos koji pokazuju i prema Makedoniji, Crnoj Gori i BiH najbolje govori o politikama koje se vode u Srbiji.

– Zahvaljujem i na tome što je na početku pandemije Srbija otvorila mogućnosti za nabavku repromaterijala za industriju koja je trebala da snabdijeva stanovništvo u BiH robama široke potrošnje – rekao je Dodik.

Dodao je da su odnosi između dviju zemalja dobri, ali da ima dosta otvorenih pitanja o kojima su razgovarali članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije.

Dodik je naveo da je Vučić predložio održavanje foruma između BiH i Srbije u narednim mjesecima u Beogradu radi poboljšanja saradnje, posebno u privredi.

– Mi smo to prihvatili i smatramo da na taj način treba doći do rješenja za bolju saradnju – istakao je Dodik.

Vučić je izjavio da će biti sretan ako sa 10.000 Astra-Zeneca vakcina koje je Srbija donirala BiH bude spašeno pet ili 20 života.

Pojasnio je da su to vakcine za Federaciju BiH i da je Srbija spremna dostaviti bilo koju od četiri vrste vakcina koje ima.

Vučić je poželio dobro zdravlje ljudima u BiH i izrazio uvjerenje da će se ljekari koji prime vakcine osjećati slobodnije i da će im životi biti zaštićeniji.

Komšić  je izrazio zahvalnost Srbiji i Vučiću na doniranim vakcimana.

– Znam da će to izazvati i neke zajedljive komentare, ali bih zamolio ljude da shvate da ako samo jedna od ovih 10.000 vakcina spasi jedan život nekome u BiH, onda sve vrijedi – rekao je Komšić nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s Vučićem na sarajevskom aerodromu.

Dodatno je zahvalio na toj vrsti pomoći posebno u okolnostima u kojim se BiH nalazi sa nedefinisanim odnosima sa COVAX-om i nabavkom vakcina.

Komšić je naveo da je dogovoreno održavanje samita o privrednoj saradnji BiH i Srbije u narednim mjesecima.

– Nadam se da će današnji susret kojem su vakcine bile povod značiti novi pomak u odnosima BiH i Srbije – poručio je Komšić.

Džaferović je zahvalio Srbiji i Vučiću na pokazanoj solidarnosti prema BiH u situaciji kada su, kako je rekao, zakazali globalni multilateralni mehanizmi za nabavku vakcina. Džaferović je rekao da će vakcine putem Vijeća ministara BiH biti raspoređene Federaciji BiH. Dodao je da je na sastanku razgovarano i o važnijim pitanjima vezanim za bilateralne odnose dviju zemalja i ukupne odnose u regionu.

– Solidarnost, međusobno uvažavanje, rješavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom su principi na kojim BiH želi da gradi odnose s komšijama – istakao je Džaferović.

Podsjetio je da je BiH pokazala solidarnost slanjem medicinara u Novi Pazar kada je pandemija bila na vrhuncu.

– Naši narodi žive u svim državama regiona i potrebno je da konačno počnemo relaksirati ukupne odnose – poručio je Džaferović.

Istakao je da je zato podržao Vučićev prijedlog o održavanju ekonomskog foruma BiH i Srbije u narednim mjesecima u Beogradu.