Srbi u Domu naroda glasali protiv lakše nabavke vakcina

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pojasnio je da su dopune dva zakona koje je Dom naroda danas razmatrao trebale olakšati nabavku vakcina.

Dom naroda odbio je na današnjoj sjednici dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima jer nije bilo dovoljno podrške za njih iz Republike srpske.

Četiri delegata Kluba Srba iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) glasala su protiv dok je peti delegat bio suzdržan zbog čega će dopune dva zakonska rješenja biti upućena Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Predstavnički dom ranije je podržao izmjene ta dva zakonska rješenja, te je Izetbegović ocijenio da su predstavnici SNSD-a glasali na jedan način u Predstavničkom domu, a na drugi u Domu naroda PSBiH.

– Imali smo šansu da olakšamo nabavku vakcina i da damo veću sigurnost te relaksiramo situaciju za one koji vrše nabavke u vezi s nadležnostima i rokovima. Ne mogu reći da mi je jasno zašto su to danas uradili predstavnici SNSD-a i takvu stvar zaustavili – kazao je Izetbegović.

Procedure su ionako komplicirane, navodi Izetbegović, prisutno je i nezadovoljstvo građana zbog nevakcinacije, kazavši da ovo danas nikome nije trebalo.

Ponovio je da je cilj bio relaksirati stvari da kada se neko upusti u procedure javnih nabavki neće odgovarati pred sudom jer su neke stvari uradili.

Mišljenja je da je potrebno jasnije precizirati te stvari i omogućiti da se po skraćenim rokovima vrši nabavka i da se znaju jasne nadležnosti kako se ne bi ušlo u zonu koja je protuzakonita.

Na pitanje šta će se sada dogoditi i kada bi se moglo završiti usaglašavanje u Kolegiju Doma i cjelokupan proces, Izetbegović kaže da postoji teorijska mogućnost da se završi usaglašavanje u Domu, ali sa stavovima kakve je danas iznio SNSD mišljenja je da do toga neće doći.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Bosni i Hercegovini 10.000 vakcina AstraZeneca iz Indije koje su dovoljne za imunizaciju 5.000 osoba, a Izetbegović je kazao da to neće mnogo promijeniti, ali smatra da je to gest dobre volje Vučića koji je dobrodošao.

– Vučićev čin u suštini je uzvraćanje usluge. Ovaj lijep i simboličan gest vidim kao uzvratni gest na ono što je BiH uradila prije nekoliko mjeseci u Sandžaku kada su naši ljekari otišli da pomognu jer je srbijanski zdravstveni sistem bio opterećen – naglasio je Izetbegović.

Izrazio je nadu da će se krenuti i s rješavanjem drugih težih pitanja koja opterećuju odnose dvije zemlje.