Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

VSTV osudilo napade na Alenu Kurspahić Nadarević

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) podsjeća javnost da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) samostalan i nezavisan u svom radu na disciplinskim predmetima, te da je zato neophodno poštovanje njegove nezavisnosti i integriteta od svih aktera unutar pravosuđa i bosanskohercegovačkog društava u cjelini.

– Predsjedništvo VSTV-a BiH želi da izrazi podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristranom radu Ureda disciplinskog tužioca. Cijenimo svaku konstruktivnu kritiku te ujedno osuđujemo svaku vrstu pritisaka na rad ovog ureda – saopćeno je iz tog regulatornog tijela.

Iz Predsjedništva VSTV-a, istovremeno, naglašavaju da je Vijeće u potpunosti opredijeljeno da provede reforme koje se pred njega postavljaju te da podigne nivo povjerenja bosanskohercegovačke javnosti i međunarodnih partnera.

Usto, potcrtavaju da je Ured disciplinskog tužioca u tom procesu jedan od ključnih faktora, koji je i u analizama nezavisnih, međunarodnih stručnjaka dobio pozitivne ocjene.

– Nadalje, pozivamo predstavnike medija da se u izvještavanju pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda te da prate rad Ureda disciplinskog tužioca i cjelokupnog pravosuđa na objektivan, na činjenicama baziran i nepristran način kako bi javnost mogla imati tačne informacije o radu pravosuđa – navodi se u saopćenju.

Podsjećamo da su mediji bliski sarajevskoj Četvorci izvršili pritisak na Kurspahić Nadarević. Paralelno s tim, i advokat porodice Memić Ifet Feraget podnio je krivičnu prijavu protiv nje zbog navodnog ometanja procesa i skrivanja ubica u slučaju Memić. Svi ovi pritisci na Kurspahić Nadarević počeli su se dešavati nakon što je ona (Ured disciplinskog tužioca) pokrenula proces protiv glavne države tužiteljice Gordane Tadić zbog navodne zloupotrebe načina dodjeljivanja predmeta gdje su njoj bitni bili dodijeljeni tužiocu Olegu Čavki.