Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Vojnom vježbom Amerikanci poslali oštru poruku Dodiku, Vučiću i Čoviću

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas Danu visokih zvanica u okviru Vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država “Brzi odgovor 21/Immediate response 21” na Manjači.

Današnjom vježbom, dodao je, na praktičan način pokazano je da su Oružane snage BiH s punim stepenom borbene gotovosti, da su operativne i sposobne da izvršavaju misiju koju po Zakonu o odbrani BiH imaju.

– To je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, učešće u međunarodnim mirovnim misijama, borba protiv terorizma i pomoć stanovništvu tokom elementarnih nepogoda. Reforma odbrane je dala svoje puno opravdanje – kazao je Džaferović.

Vojna vježba održava se na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovode zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM). U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH učestvuje oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

U obraćanju okupljenima na Manjači član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je divljenje naporima da se u Bosni i Hercegovini pokažu najviši vojni standardi koje pred BiH postavlja intencija da jednoga dana postane punopravna članica NATO saveza.

Podsjetio je da je prije godinu i pol u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine donesen Program reformi, čime je odgovoreno na poziv NATO saveza da BiH aktivno učestvuje u Akcionom planu za članstvo (MAP).

– Poznato je da se u MAP-u učestvuje samo na jedan mogući način, a to je kroz podnošenje godišnjih nacionalnih programa, koje za BiH ima svoje specifično ime – Program reformi i da se kroz taj godišnji nacionalni program ispunjavaju složeni kriteriji i standardi koji se pred nas stavljaju – dodao je.

Napominje da je time započeta konačna putanja prema članstvu u NATO savezu, tako što će BiH svake godine podnositi novi Program reformi i raditi predano na ispunjavanju svih standarda do trenutka kada NATO savez ne procijeni da su ispunjeni svi traženi kriteriji i standardi te pozove BiH u članstvo NATO-a.

Komšić napominje da je zbog toga današnja vojna vježba sa američkim partnerima veoma važna, jer su u njoj pokazuje da je BiH spremna ispuniti i dio kriterija koji se tiču interoperabilnosti Oružanih snaga te da se kroz učešće u najsloženijim vojnim akcijama i postupcima može uklopiti u veće vojne sisteme.

– Brzi odgovor je najbolji odgovor onim koji postavljaju kojekava pitanja, ali i najbolji pokazatelj smjera u kojem treba ići, a to je kolektivna sigurnost u okviru NATO saveza. Iz tih razloga, Predsjedništvo BiH je jednoglasno odobrilo učešće Oružanih snaga BiH u toj vježbi – poručio je Komšić.

Kazao je i da učesnicima vježbe duguje zahvalnost, jer onim što su pokazali zapravo su potvrdili namjere da BiH nepobitno ide ka članstvu u NATO savezu, a američkim partnerima da su Oružane snage BiH sve spremnije za prihvatanje obaveza koje proizlaze iz članstva u toj vojnoj nadnacionalnoj organizaciji.

Izražavajući ponos za pokazano, Komšić je kazao da se slična stvar pokušava uraditi kada je u pitanju ispunjavanja kriterija i prioriteta koji bi BiH doveli do kandidatskog statusa za Evropsku uniju.

– No, svjedoci smo da postoje one snage, najčešće političke, koji svoje lične interese i namjere, stavljaju iznad interesa građana Bosne i Hercegovine, a taj interes građana ove zemlje je svakako okrenut prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji – upozorio je Komšić.

Komšić kaže i da je tim arhaičnim i prevaziđenim snagama otpora prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, danas poručeno da je njihovo vrijeme odavno prošlo, da oni predstavljaju prevaziđenu prošlost, te da je u interesu samo budućnost ove zemlje i svih njenih građana.

Istaknuo je da je interes građana BiH bolji i sretniji život te želja da osjećaju sigurnost u svojoj zemlji bez straha da će se probuditi aveti prošlosti i kroz davno prevaziđene politike kolektivnih identiteta pokušati destabilizirati državu.

Zato je, kaže, važno s Manjače poručiti da nema mjesta za politike stalne tenzije, nesigurnosti i destabilizacije, jer je u interesu svih budućnost novih generacija i to kako im osigurati kvalitetno i stabilno okruženje u Bosni i Hercegovini za dobar, sretan i uspješan život.

– Kada pogledam vaše rezultate u ovoj vojnoj vježbi, onda sam još uvjereniji da imamo dobre pretpostavke da učinimo taj važan iskorak stvorimo takve uvjete za graane BiH s našim parterima iz međunarodne zajednice koja nam pomaže i podržava nas u našim nastojanjima – zaključio je Komšić.

Dan visokih zvanica upriličen je na prostorima poligona Oružanih snaga BiH Manjača, uz prikaz zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD na terenu, angažiranje podrške iz zraka helikopterima Oružanih snaga BiH snaga SAD.

Prije Dana visokih zvanica urađena je uspješna potpuna integracija snaga i provedeno zajedničko uvježbavanja taktičkih radnji na terenu, a pripremne radnje za realizaciju Dana visokih zvanica urađene su u uslovima koji omogućuju lakši pokret snaga, u odnosu na složenije vremenske uvjete koji su vladali u proteklih nekoliko dana.

Međutim, tempo izvršenja zajedničkog uvježbavanja nije narušavan ni jednog dana vježbe, istaknuto je ranije, a motiviranosti pripadnika Oružanih snaga BiH i američkih vojnika bila je na izuzetno visokom nivou.