Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Vijećnik SDP-a Aman Zalihić poručio Baraliji i Ćavar da mlate praznu slamu

Vlada HNK i Grad Mostar potpisali su sporazum po kojem Grad otpisuje dugove po osnovu kamata Vladi za najam zgrade u iznosu od 5,4 miliona KM. Glavnica duga od 7,8 miliona KM bit će uplaće tokom tri godine prema Gradu koji je obavezan da novac preusmjeri u svrhu razvoja aerodroma u Mostaru.

Na ovo je reagirala vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Irma Baralija.

“Grad Mostar otpisuje dugove od pet miliona KM i pristaje na odloženu isplatu, dok razni projekti čekaju – kao što je olimpijski bazen u Mostaru. Zašto?”, izjavila je Baralija.

Baralija i njena stranačka kolegica Boška Ćavar jedine su glasale u Vijeću protiv ovog sporazuma. Podsjećamo, zbog njihovog nedavanja glasa prodržavnom kandidatu za gradonačelnika Mostara Zlatku Guzinu, prvi čovjek Grada postao je kandidat HDZ-a Mario Kordić.

Na odnos prema Sporazumu i djelovanju Baralije i Ćavar, osvnuo se Arman Zalihić, vijećnik SDP-a i predsjednik mostarskog ogranka ove partije.

“Ovi što mlate praznu slamu da su samo oni opozicija jer jedini nisu podržali sporazum Grada Mostara i Vlade HNK treba da znaju: Zakon o izvršnom postupku predviđa samo 0,3% proračunskih sredstava za isplatu sudskih izvršnih rješenja. Zbog ove odredbe nije moguće blokirati račune kantona i izvršiti potraživanja, već sukladno Zakonu povjeritelji ostvaruju svoja novčana potraživanja redom kojim su dobili presudu.

Svjedoci smo da uposlenici MUP-a i prosvjetni radnici isplate tužbi čekaju i do 10 godina, pa možemo samo nagađati za koliko desetljeća bi Grad Mostar došao na red. Činjenice je da se radi o javnom novcu naših građana u kojem god proračunu bio, činjenica je da Mostar ovim dugoročno rješava problem naplate prihoda od imovine i činjenica je da se ovim novac građana stavlja u društvenu funkciju.

Klub SDP-a je zato podržao ovaj sporazum iako nismo bili ključ za njegovo izglasavanja. A da jesmo, opet bi glasali za, jer se ne bavimo jeftinim populizmom, već čvrsto stojimo iza svojih odluka.

S druge strane bilo bi dobro da nam iz NS-a pojasne glasanje za kandidate SDA i HDZ-a za predsjednika Gradske izborne komisije, nakon masakra koji nam je počinjen na izborima.

Ne bi si oprostio tu nekorektnost prema Salemu Mariću što ga prozvah za izbor “kume”, a da pojedince ne upitah da li su rodbinske veze ključ i njihovog glasa za kandidatkinju iz SDA?!

S druge strane, vijećnica Ćavar treba da nam kaže da li je njezin glas kandidatu HDZ-a definitivna potvrde teze da će uvijek stati uz HDZ i SNSD kad im zatreba.

O ozbiljnosti stranke kojoj pola Kluba glasa za kandidata SDA, a pola za HDZ, nek sude građani, zaključio je Zalihić.

DEBLOKADA.COM