RADONČIĆ! Nedopustivo plašenje bh. muslimana

Lider SBB-a i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić uputio je preciznu poruku kandidatima za predsjednika republike Hrvatske, nakon što su u debati na HTV-u iznijeli niz tvrdnji o BiH i muslimanima.

Prilikom odgovara na pitanje o tome kako vide “prijetnju džihadista” iz BiH Milanović je rekao kako su “džihadisti u BiH realnost” i kako je to “zemlja u kojoj je puno muslimana”, a oni odlaze u Irak i Siriju boriti se i vraćaju se indoktrinirani. Grabar-Kitarović također je istaknula kako u Siriji ima dosta državljana BiH koji se bore na strani tzv Islamske države te kako stoga treba pomoći Bosni i Hercegovini, zajedno s drugim državama EU-a, da kroz razmjenu informacija iz obavještajnog sektora riješi taj problem.

Ovo je Radončićev odgovor:

Zaista je državnički i moralno nedopustivo to da kandidati za predsjednika Republike Hrvatske uporno i tendenciozno u Bosni i Hercegovini vide dodatnu opasnost od terorizma, “jer u njoj žive muslimani”. Dovoditi Bošnjake u takav kontekst, i to nakon genocida koji je počinjen, zaista nije dobrosusjedski čin. BiH je veoma odgovorna članica antiterorističke alijanse i naša obavještajna služba (OSA) i policijske agencije na svim nivoima uradile su i stalno rade veliki posao. Plašiti svoje birače potencijalnim terorizmom iz BiH i glumiti čuvara EU od nas, mnogo više govori o političkim tendencijama u Hrvatskoj, nego o ovdašnjim muslimanima, odnosno Bošnjacima. Terorizam je planetarno zlo i vezati ga za jednu vjeru, naciju ili državu politički je veoma ružno i nedopustivo. Zato bi bilo dobro, naročito za onoga ko na kraju pobijedi u utrci za predsjednika Republike Hrvatske, da ohane od ove vrste populizma i nepotrebnog vrijeđanja pripadnika vjere koja, između ostalog, egzistira i u Hrvatskoj i njenu multietničku sliku čini ljepšom i boljom. Razlog više da treba iskreno međudržavno i sigurnosno sarađivati, a ne podvaljivati, napisao je ministar sigurnosti BiH na svom Facebook profilu.

 

0