Velikosrbi na današnji dan ‘95. još jednom pokazali da ne pripadaju civilizovanim narodima

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja, te komemoracijom i polaganjem vijenaca na Kapiji, danas je obilježena 26. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji, mjestu na kojem je 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta od granate ispaljene s položaja srpske vojske sa Ozrena, ubijena 71 mlada osoba, a ranjene 124.

Vijence su položili članovi porodica žrtava, predstavnici izvršne i zakonodavne FBiH, Kantona i gradske vlasti, predstavnici vjerskih zajednica, političkih partija, mnogobrojnih udruženja i građani.

Za stravičan zločin na Kapiji pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen je nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Novak Đukić na 20 godina zatvora.

Iako u presudi stoji da je Đukić naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli, on ne služi kaznu u zatvoru. Viši sud u Beogradu je proteklih godina nekoliko puta odlagao ročište na kome je trebalo razmatrati preuzimanje izvršenja Đukićeve kazne, navodeći kao razlog njegovo zdravstveno stanje.

Jedan od  žrtava zločina na tuzlanskoj Kapiji je Alem Hidanović, koji je  na dan stradanja tuzlanske mladosti imao 19 godina. Alemova majka, Zineta Hidanović izjavila je za Fenu da je 25. maj neopisivo težak za članove porodica nastradalih.

-Od prvog maja nas roditelje pomalo stišće, kažu obično vrijeme liječi rane. U ovom slučaju vrijeme ne liječi rane, vrijeme produbljuje rane, zato što se ništa na ovom našem slučaju ne događa. Naredbodavac tako lijepo se šeta po Beogradu – kaže Hidanović.

Izražava nezadovoljstvo radom institucija koje su, kako kaže, dozvolile da je on u Beogradu.

-Sve je zanijemilo, samo mi nosimo svoju bol i dalje – poručila je.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, govoreći o izručenju Novaka Đukića BiH i služenju zatvorske kazne, ocijenio je da politički vrh Srbije nažalost još uvijek nije sazrio za bilo kakvu vrstu moralnog, političkog ozdravljenja.

-Svaki put kada smo na sastancima sa srbijanskim zvaničnicima, gospodin Šefik Džaferović i ja postavljamo to pitanje, pozivamo vlasti Srbije na protokol o saradnji dva tužilaštva, da vrate dva naša sugrađanina kojima traje proces pred Sudom u Beogradu. Mi to zahtijevamo, ali nažalost tamo nema ispravne reakcije – naglašava Komšić.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara mišljenja je da se svake godine treba obilježavati današnji datum i da ne treba dozvoliti da se ovakve strahote koje su se desile građanima Tuzle i BiH zaborave.

-Ovo je jedan od niza zločina koji se desio za vrijeme agresije na BiH, ovdje je na Kapiji u Tuzli ubijena mladost. Ja se nadam da će Tužilaštvo i nadležne institucije procesuirati sve one koji su na bilo koji način učestvovali u kreiranju i izvršavanju ovog zločin, te da će pravda kad, tad biti zadovoljena – navodi Čampara.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović poručio je da Tuzla svojom spomeničkom i manifestacionom kulturom, knjigama, komemorativnim obilježavanjem poručuje da neće zaboraviti tragične događaje, ocijenivši zločin na Kapiji najtežim mogućim zločinom.

– Zahtijevamo od vlasti Srbije da predaju ratnog zločinaca i da odsluži kaznu – poručio je tvrdeći da ako ga ne predaju, znači da negiraju zločin, a negiranje zločina je, kako kaže, prijetnja novom zločinu.

-Mi se nadamo da na Balkanu može biti mira i pomirenja, ali neka svi ratni zločinci završe u zatvoru. Mi pamtimo i opominjemo – dodao je Imamović.

Na području Tuzlanskog kantona 25. maj je proglašen Danom žalosti, a večeras u 20.55 sati bit će oglašene sirene, uz podsjećanje na najtužniji događaj u historiji ovog grada.