Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Varhelyi potvrdio opredijeljenost da BiH do ljeta 2021. dobije kandidatski status

Potvrđena je opredijeljenost Evropske unije (EU) da Bosna i Hercegovina do ljeta 2021. godine dobije kandidatski status, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas u Sarajevu nakon susreta s komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem, javlja Anadolu Agency (AA).

Tegeltija se zahvalio EU za pomoć i podršku koju je pružala BiH od početka pandemije.

Rekao je da je tokom sastanka bilo govora o evropskom putu BiH, Izvještaju o napretku BiH za 2020. godinu, ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan i makro finansijskoj pomoći BiH.

“Ono što je zajedničko i nama veoma važno u Izvještaju jeste jasna poruka da je Zapadni Balkan ponovo na agendi EU”, rekao je Tegeltija te dodao: “Izjava komesara Varhelyija da je Evropskoj komisiji Zapadni Balkan važan prioritet nas je ohrabrila i dala nam nadu da će se proces proširenja nastaviti, imajući u vodu da građani BiH žele taj put prema EU”.

Tegeltija je dodao kako su ponovo naglasili da “BiH i geografski i civilizacijski pripada Evropi” te da je najveći broj građana BiH opredijeljen za taj put, kao i spremnost da se poduzmu svi neophodni koraci da bi se taj put ubrzao.

Dodao je kako je bilo govora i o Izvještaju o napretku BiH za 2020. godinu te podsjetio kako on obuhvata period od maja 2019. godine kada nije bilo formirano Vijeće ministara, odnosno kada se u tom periodu nisu provodile reforme koje su definisane u Mišljenju EU.

“Tamo ima i pozitivnih ocjena, ali ima i ukazivanja na pojedine oblasti za koje nismo gotovo pa ništa uradili”, rekao je Tegeltija, podsjećajući kako je najlošije ocijenjena oblast vladavina prava.

Kada je riječ o uspjesima, Tegeltija je naglasio kako javnost treba znati da je u ovom periodu posljednji pet do šest mjeseci riješeno 12 godina staro pitanje Mostara, odnosno održavanja izbora u tom gradu.

“Siguran sam da će BiH nastaviti s ispunjavanjem svojih obaveza i ono što je danas potvrđeno jeste opredijeljenost komesara Varhelyija da do ljeta 2021. godine BiH dobije kandidatski status”, rekao je Tegeltija.

Dodao je kako je komesar Varhelyi predstavio investicioni plan za Zapadni Balkan.

“Ono što je nama važno jeste da se razmišljanje poklapa s onim stavovima i razmišljanjima koje imaju vlasti u BiH, a to je dugoročni ekonomski oporavak i razvoj, regionalne ekonomske integracije, podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji, forsiranje projekata koji imaju za cilj regionalno povezivanje i regionalni značaj”, poručio je Tegeltija.