Reisu-l-ulema Kavazović posjetio Mostarsko muftijstvo

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, boravi danas u jednodnevnoj radnoj posjeti Mostarskom muftijstvu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U prijepodnevnim satima posjetio je mektebe u džematima Vrapčići i Zalik, gdje se upoznao s načinom i okolnostima u kojima se odvija mektebska nastava. Prema riječima Enesa ef. Svrake, šefa Odjela za mektebe i mlade Rijaseta IZ u BiH, posjetom mektebima reisu-l-ulema je još jednom akcentirao značaj moralnog odgoja mladih u aktuelnom društveno-civilizacijskom trenutku.

“Ne treba posebno isticati koliki je značaj mekteba u životu bosanskohercegovačkih muslimana i koliko mekteb doprinosi u profiliranju i formiranju mladih osoba. Današnja posjeta reisu-l-uleme upriličena je u cilju da istakne značaj i ulogu mekteba i isticanja podrške mualimima, polaznicima i njihovim roditeljima u ovim odgojno-obrazovnim procesima”, kazao je Svraka.

Reisu-l-ulema Kavazović posjetio je i lokalitet buduće sportske dvorane Karađoz-begove medrese, a o detaljima projekta informisao ga je direktor ustanove hafiz Aid ef. Tulek.

Idejni projekat je usvojen prostornim i urbanističkim planom na sjednici Gradskog vijeća (GV) Mostar još 2008.godine. Vrijednost projekta procijenjena je na oko 1.200.000 KM. Tulek je naglasio da potrebna sredstva nisu obezbjeđena, ali da se nadaju kako će, kao i u svim drugim infrastrukturnim projektima, pronaći načina da ih osiguraju.

“Za nas i naše učenike izgradnja dvorane znači mnogo, jer bismo mogli adekvatno organizovati sportske nastavne i vannastavne aktivnosti. Mnogo bi značila i za druge srednje škole u gradu Mostaru, kao i za organizaciju sportskih aktivnosti naših mekteba”, rekao je Tulek.

U popodnevnim satima reisu-l-ulema Kavazović održaće radne sastanke s mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem, glavnim imamima s područja muftijstva, upravom medrese i njenim profesorima, a nakon toga i sa rukovodstvom Medžlisa IZ-e Mostar.

 

0