Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Udruženje generala BiH: ‘Bljesak’ je bio legitimna vojna operacija

Udruženje generala BiH smatra očiglednim da su i bosansko-hercegovački i hrvatski generali “ubačeni u arenu”.

Naime, danas su penzionisani generali Vojske Republike Hrvatske održali sastanak s premijerom Plenkovićem.

Bez obzira na sve, kako se navodi u saopćenju, ovaj sastanak u Vladi RH je državnički potez premijera Andreja Plenkovića, te da je, po njihovim riječima „sada lopta u dvorištu Republike Hrvatske i sigurno je da će uslijediti određene aktivnosti i ne treba biti puno pametan pa zaključiti, da će lopta biti vraćena u Sarajevo“.

Iz Udruženja generala BiH podsjećaju, Tužilaštvo BiH je uputilo „zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći u slučaju 14 zapovjednika HV, koje tereti da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja Hrvatske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice. Tom prilikom je ubijeno više civila“.

– Namjera Tužilaštva BiH, nam nije dovoljno jasna. Da li će vojni autoriteti, generali, i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini biti kolateralna šteta, tek ostaje da vidimo. Očigledno je da su i bosansko-hercegovački i hrvatski generali „ubačeni u arenu“ . Pitamo se da li ćemo mi zajedno s kolegama iz Hrvatske, platiti fakturu loših i neprimjerenih odnosa Predsjednika RH prema državnim institucijama BiH, te značajno hladnih odnosa dvije vlade – ističe se u saopćenju.

Bilo kako bilo, dodaje se, dvije države imaju razlog za brigu i obavezu za brzu pravnu i političku reakciju.

– Naše mišljenje je da je Operacija HV ,,Bljesak” bila legitimna vojna operacija i želimo vjerovati da je provedena u skladu s međunarodnim ratnim pravom i da u tom konkretnom slučaju nema pravnog osnova za komandnu odgovornost navedenih 14 generala – podcrtali su u Udruženju generala BiH.