Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

U Sapni 18 porodica iz kolektivnog centra useljava u novi objekat

Današnjom primopredajom objekta i kjučeva od novoizgrađenih stambenih jedinica trajno se zatvara kolektivni centar u općini Sapna.

Useljavanjem u nove stambene jedinice stambeno-poslovnog objekta u općini Sapna, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 18 porodica. Objekat je izgrađen u okviru realizacije projekta CEB II- “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”.

Svečanosti uručenja ključeva budućim korisnicima prisustvovali su ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović.

– Dobrom saradnjom i ažurnošću općine Sapna u pribavljanju potrebnih dozvola i drugih obaveza unaprijedilo je značajno realizaciju ovog projekta u Sapni. Posebno nas čini sretnim što smo simbolično prvog dana ramazana uselili korisnike i sada smo sigurni da imaju adekvatan smještaj izgrađen po evropskim standardima – kazao je ministar Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementator je projeka “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja” u cijeloj Federaciji BiH.

– Na području Federacije BiH u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekata za jedanaest podprojekata koji se realiziraju na području Grada Mostara, Grada Goražda, Grada Zenice, općinama Velika Kladuša, Čelić, Tešanj, Donji Vakuf, Jablanica, Konjic i Pale Prača s ukupno 258 stambenih jedinica. U šest općina i gradova na području Federacije BiH do sada je izgrađena 271 stambena jedinica i rekonstruisano 26 stambenih jedinica. Do kraja ove godine planiran je početak izgradnje novih i sanacija postojećih objekata za još šesnaest podprojekata – zaključuje Ramić.