Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Turska uspješno testirala sistem protuzračne odbrane “HISAR-O+”

Predsjednik Odjela za odbrambenu industriju Predsjedništva Turske Ismail Demir, saopćio je da je Sistem protuzračne odbrane srednjeg dometa “HISAR-O+” uspješno testiran izravnim pogotkom na maksimalnoj visini i udaljenosti mete, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon primopredaje sistema ‘HISAR-O+’ urađen je niz testova, a u posljednjem lansiranju projektila iz ovog sistema, izravno je pogođena pokretna meta u zraku na do sada najvećoj udaljenosti i maksimalnoj visini što se tiče testiranja u našoj zemlji. Zahvaljujem svim učesnicima u ovom projektu, na čelu s partnerskim kompanijama ASELSAN i ROKETSAN”, naveo je Demir u objavi putem društvene mreže Twitter.

Pomenuti sistem, koji je Turska razvila u domaćem kapacitetu, biće korišten u domenu potreba protuzračne odbrane Turske. Sistem koji su razvile turske kompanije ASELSAN i ROKETSAN, biće u upotrebi s ciljem zaštite važnih postrojenja i stacioniranih vojnih jedinica.

Sistem ima za cilj uništenje prijetnji poput letjelica s fiksnim i rotirajućim krilima, krstarećih raketa, bespilotnih letjelica te raketa zrak-zemlja, u svim vremenskim uslovima.

Sistem “HISAR-O+” ima mogućnost detektovanja i klasifikacije mete, kao i mogućnost dijagnostike prijetnje te praćenja i kontrole lansiranja projektila. Omogućena je i nadogradnja u skladu s razvojem novih tehnologija u budućnosti.