Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

U Lukavcu se gradi spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik općine Lukavac Edin Delić potpisali su ugovor o izgradnji spomen obilježja za žrtve genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o izgradnji prve faze spomen obilježja koju će finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je i Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona odobrilo dio sredstava za istu namjenu.

“Svjesni smo broja raseljenih osoba koje su živjele ili danas žive u općini Lukavac i da spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici itekako znači puno. Odlučili smo podržati ovu ideju koju treba prenijeti i u druge gradove. Pijetet za sve žrtve, a pogotovo za žrtve genocida u Srebrenici, ne smije prestati. Izgradnjom spomen obilježja ćemo trajno vraćati sjećanje na najmračnije dane za našu domovinu, ali i na najzaslužnije njene sinove. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih”, istakao je Ramić.

Općinsko vijeće Lukavac je usvojilo inicijativu načelnika općine Delića da se jedna od ulica nazove Ulica žrtava genocida u Srebrenici. Nakon usvojene inicijative pristupilo se izradi projektne dokumentacije i pribavljanja potrebnih dozvola za izgradnju spomen obilježja.

“Općina Lukavac obezbijedila je dio sredstava, obavila sve prethodne aktivnosti u pribavljanju potrebne dokumentacije i dozvola. Radi se o spomen obilježju kakvog zaslužuju žrtve i njihove porodice. Svi smo zahvalni, a posebno porodice žrtava, na podršci koju nam je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pružilo kako bismo i ovaj projekat završili u našoj općini”, rekao je načelnik općine Lukavac.