Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

MOSTINA! Prije 29 godina Srbi su ubili 42 Bošnjaka Čajniča

Pored Lovačkog doma na Mostini kod Čajniča danas je obilježena 29. godišnjica stradanja bošnjačkog naroda sa područja opštine Čajniče, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodice ubijenih Čajničana, sa predstavnicima Muftijstva goraždanskog i Medžlisa IZ Čajniče položile su cvijeće pored devastiranog objekta, koji je početkom rata u Bosni i Hercegovini pretvoren u logor i u kojem su u maju 1992. godine ubijene 42 osobe. Radi se o civilima koji su prethodno zarobljeni u gradu i okolnim selima, kao i na cesti prema Pljevljima dok su pokušavali pobjeći od rata.

Iako već u poznim godinama Hiba Cicvara svake godine dođe na mjesto na kojem je ubijen njen sin. Zarobljen je sa ostalim civilima koji su izvedeni iz autobusa koji je saobraćao kroz Čajniče.

“Nikad ništa nismo saznali. Molili k’o Boga, kumili, pomagali, da makar znamo gdje su im kosti. Umrijeću, a neću znati. I šta da vam kažem, znate kako to meni teško padne. Nije samo meni nego svakoj majki”, u suzama pričala je Hiba.

U maju 1992. godine zarobljen je i otac Hanke Jelašković, koji je do posljednjeg dana radio u fabrici na Lukama. Naređeno mu je da iz Kriznog štaba donese potvrdu da ne posjeduje oružje, a da će zauzvrat dobiti brašna.

“Otišao je od kuće, pozdravio se s nama. Sve što je imao kod sebe, ličnu kartu, novčanik, ostavio je. Poveo je sestru sa sobom koja je imala tada 9 godina. Nju je ostavio iza jednog ćoška i rekao – ako šta vidiš sumnjivo, bježi. Ona je vidjela kako su ga ubacili u tu prostoriju i rekli mu tebe treba Fabijane zaklati, dobro si nam došao na noge”, rekla je Hanka.

To je posljednja informacija o ocu Mehmedu, kojeg su kasnije ostali zarobljenici vidjeli na Mostini.

Porodice ubijenih boli što krivci do danas nisu kažnjeni, niti su posmrtni ostaci žrtava pronađeni. Apeli sa obilježavanja tužnih godišnjica jedino je što im je preostalo.

“Obilježavanje ovog datuma i podsjećanje na ovaj datum ne treba onima koji su ovdje stradali. Vjerujem da je njima Allah dž.š. obezbijedio mjesto u dženetu. Ovo je potrebno zbog nas, zbog naše djece, da se ovaj stravični događaj nikad ne zaboravi”, rekao je odbornik u Skupštini opštine Čajniče, Izet Alihodžić.

Pred duše žrtava ratnih zločina u Čajniču proučen je jasin.