Obilježena sedamnaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice na Tihotini

U organizaciji Savjeta mjesne zajednice “Pritoka” i uz podršku Gradske uprave Bihać i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), danas je na Tihotini obilježena sedamnaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice na tom lokalitetu.

I ove godine porodice ubijenih zajedno sa predstavnicima lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti okupili su se kod masovne grobnice gdje su pripadnici Vojske RS 1992. godine na zvjerski način ubili Bošnjake i Hrvate sa područja bihaćkih naselja Orašac, Kulen Vakuf, Ćukovi, Klisa i Golubić, te područja Općine Ključ.

Sudionicima skupa obratili su se gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, ministar za boračka pitanja USK-a Ermin Zulić i ratni komandant i federalni poslanik Hamdija Abdić, istaknuvši da je jama Tihotina bolno sjećanje za stanovnike Ljutočke doline i sve građane Bihaća.

Kazali su da su 53 žrtve, od kojih je njih do sada 51 identificirano, ubijene na zvjerski i brutalan način samo zato što su druge vjere i nacije.

Na značaj njegovanja sjećanja na žrtve teškog zločina ukazao je i Izet ef. Rekanović.

– Ovo nije samo dan kada imamo bolna sjećanja na naše sinove. Ovaj dan je izraz i naše zahvalnosti Allahu dž.š. za slobodu, za plemenito, patriotsko i uzvišeno ljudsko opredjeljenje. Mi danas oživljavamo naša sjećanja na njihova djela i izvucimo pouku od njih, a to je njihova žrtva. Žrtva za slobodu i državu BiH, što svima danas treba biti na prvom mjestu – kazao je ef. Rekanović.

Uz podršku Grada Bihaća, Savjet MZ Pritoka planira u što kraćem vremenskom roku izgradnju turbeta kod džamije u Pritoci, koji će svjedočiti o nevino ubijenim i bačenim u jamu Tihotina.

I ove godine održan je pješački pohod od Pritoke do jame Tihotina, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.