Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

U Bijeljini i Janji izgradnja infrastrukture, podrška i Islamskoj zajednici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, te predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i Janja, potpisali su ugovore o izgradnji infrastrukture kao i objekata za potrebe Islamske zajednice.

Ministarstvo će sufinansirati sve projekte za koje su potpisani sporazumi.

Ramić je naveo da će Ministarstvo i Grad Bijeljina podjednako sufinansirati izgradnju puteva, ulične rasvjete, školskih krovova, igrališta i sportskih terena.

– Nastavljamo dobru saradnju sa gradskom upravom, a to znači više projekata i investicija u povratničkim sredinama. Raduje nas svaka saradnja koja popravlja kvalitet života bilo kojeg povratnika u Bosni i Hercegovini. Izgradnja objekata za potrebe Islamske zajednice je usmjerena i na potrebe mladih. Njihove aktivnosti su u službi zajednice i želimo im olakšati taj posao kroz funkcionalne objekte gdje se okupljaju i djeluju prema povratnicima – kazao je Ramić.

Gradska uprava Grada Bijeljina osigurala je sredstva za podršku povratku, a gradonačelnik Petrović je rekao da ih je prethodna posjeta ministra Ramića dodatno ohrabrila u namjeri da još snažnije podrže povratničku populaciju.

– Osim infrastrukture, nastojimo pomoći u održivom povratku, sjetvi, izgradnji stambenih objekata i zapošljavanju. Opredijeljeni smo da saradnja sa povratnicima bude i bolja u svim segmentima našeg zajedničkog života. Bijeljina i Janja će ostati primjer suživota svih naroda koji u njima žive – istakao je Petrović

Medžlisi Islamske zajednice Janja i Bijeljina nastavljaju izgradnju objekata za potrebe vjerske zajednice, a aktivnosti su usmjerene i na obradu vakufske zemlje, podršku mladima i edukaciju kroz vjerske sadržaje.

Ugovore o dodjeli sredstava su potpisali predstavnici oba medžlisa. Ističu da je današnjim potpisivanjem ugovora olakšana realizacija programskih ciljeva i da je saradnja ova dva medžlisa i Ministarstva svake godine bolja, što se ogleda kroz broj realizovanih projekata, saopćeno je iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.