Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Oko 25 ranjenih iz kontingenta tokom suzbijanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan

Tokom intervencije trupa KFOR-a na severu Kosova, u opštini Zvečan mnogi od pripadnika međunarodnih snaga povrijeđeni su u sukobima sa demonstrantima, javlja reporter Anadolije.

Naime, Oko 25 ranjenih iz multinacionalnog kontingenta tokom suzbijanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan.

Naime, danas popodne jedinice KFOR-a raspoređene su u četiri opštine severnog Kosova u cilju obuzdavanja nasilja.

Demonstracije su usledile nakon što su novoizabrani gradonačelnici na severu Kosova poslednjih dana pokušali da preuzme dužnost.

“Dok su se suprotstavljali nasilju gomile, nekoliko vojnika Italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bili su predmet ničim izazvanih napada i zadobili su rane sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljivih uređaja. Hitno su zbrinuti od medicinskih jedinica KFOR-a i trenutno su na posmatranju medicinskog osoblja koje procenjuje njihovo stanje”, navedeno je iz KFOR-a.

Komandant misije KFOR-a, general divizije Anđelo Mikele Ristuccia, lično prati razvoj situacije i izražava svoje saosećanje sa muškarcima i ženama misije koji su povređeni tokom sukoba.

On je istakao da su ničim izazvani napadi na jedinice NATO neprihvatljivi, te istakao da će KFOR nastaviti da nepristrasno ispunjava svoj mandat.

Šef diplomatije Italije Antonio Tajani izrazio je svoju solidarnost sa vojnicima misije KFOR koji su povređeni na Kosovu tokom sukoba srpskih demonstranata i kosovske policije.

Među njima je, kako je naveo 11 Italijana, od kojih su tri zadobili teže povrede.

Vojska Italije, naveo je Tajani nastavlja da se zalaže za mir.