Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

TUZLA! Ispraćeni tabuti vlaseničkih šehida za 17. kolektivnu dženazu na mezarju ”Rakita”

Na šehidskom mezarju ”Rakita” u Vlasenici u subotu, 26. juna, klanjat će se 17. kolektivna dženaza za bošnjačke žrtve velikosrpskog zločina koje su ubijene u tom gradu u proljeće 1992. godine.

Razija Fehratović je dočekala vječni smiraj za svog brata Hasiba Malčinovića koji je ubijen u 21 godini.

„Žao mi je što naša mati ovo nije dočekala, umrla je prije tri godine. Sad će nam biti lakše jer ćemo bar znati gdje je mezar, moći ćemo proučiti Fatihu“, rekal je Razija Fehratović, javlja Anadolu Agency (AA).

Najmlađa žrtva je Avdo Kuljančić, koji je ubijen u 19. godini zajedno sa ocem Hasibom i bratom Harisom čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Svoj vječni smiraj sutra će pronaći i Seida Ahmetović, Kada Saračević, Mehmed Sitarević i Avdo Hodžić.

„Okupili smo se ovdje da ispratimo naše šehide koji su ubijeni u vremenu pomračenog uma. Ubijeni su samo zbog toga što su pripadali drugoj kulturi, drugoj religiji, drugoj tradiciji. Ubijeni smo zbog toga što su bili Bošnjaci, što su bili muslimani. Ovi ljudi su žrtva jedne ideje koja je na žalost evo 30 godina prisutna u našem društvu, koja nije nestala, koja se veliča i koja se glorificira“, kazao je Mensur ef. Husić, izaslanik tuzlanskog muftije Vahid ef. Fazlovića.

Dženaza namaz klanjat će se u 13 sati na mezarju Rakita, a predvodit će ga reisul-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović.