Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Turske snage neutralizirale osam terorista PKK-a u Iraku i Siriji

Turske snage sigurnosti neutralizirale su osam terorista YPG/PKK-a na sjeveru Iraka, dok su turski komandosi neutralizirali četvoro terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije koji su pokušali da uđu u regiju oslobođenu tokom operacije “Izvor mira“, saopćilo je Ministarstvo odbrane Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nastavljamo rušiti jazbine terorista. Naše vazdušne snage su neutralizirale osam terorista PKK-a u iračkoj pograničnoj regiji Gara. Antiterorističke operacije će biti odlučno nastavljene“, navodi se u saopćenju koje je Ministarstvo objavilo na svom Twitter nalogu.

Turske snage su početkom februara izvele četverodnevnu antiterorističku operaciju “Kandža-Orao 2“ u pograničnoj iračkoj regiji Gara kako bi spriječile terorističku organizaciju PKK i druge terorističke grupe da uspostave pozicije za izvođenje terorističkih napada na Tursku. Tokom antiterorističke operacije pronađena su tijela 13 turskih državljana, koje su svirepo ubili teroristi PKK-a.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Turske snage su u proteklih pet godina izvele tri uspješne antiterorističke operacije u pograničnom pojasu na sjeveru Sirije. Operacijama “Štit Eufrata“ (2016.), “Maslinova grana“ (2018.) i “Izvor mira“ (2019.) okončana je teroristička okupacija na širem području na sjeveru Sirije i spriječen plan terorista YPG/PKK-a da u toj regiji uspostave teroristički koridor.