Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Sporazumom s Vladom Turske osigurano 200 miliona lira za modernizaciju OSBiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je uime Vijeća ministara BiH potpisao u Ankari Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske i Implementacijski protokol o finansijskoj pomoći, kojima se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona KM) za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH (OSBiH).

Uime Vlade Republike Turske spomenute dokumente potpisao je turski ministar odbrane Hulusi Akar, a njihova implementacija trajat će narednih pet godina.

Implementacijski protokol utvrđuje i načela za provođenje dijela finansijske pomoći u iznosu od 3,5 miliona turskih lira, koju Vlada Republike Turske donira odbrambenom resoru BiH i to za potrebe obuke i kurseva za pripadnike MO i OSBiH u Republici Turskoj.

Ovim je osiguran nastavak procesa modernizacije OSBiH, a samim tim i dobar osnov za jačanje kapaciteta i sposobnosti pripadnika OSBiH za izvršenje zakonom definiranih zadataka i dostizanje višeg nivoa interoperabilnosti sa NATO snagama, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj od 2. do 6. marta.

Prije potpisivanja navedenih dokumenata ministri su tokom službenog susreta razgovarali o aktuelnim dešavanjima i bilateralnoj odbrambenoj saradnji.

Podžić je zahvalio ministru Akaru na pomoći i podršci koju Republika Turska pruža MO i OSBiH, posebno u pogledu dugogodišnje finansijske pomoći, omogućavanjem školovanja naših kadrova u vojno-obrazovnim ustanovama Republike Turske, na doprinosu u očuvanju mira i stabilnosti u BiH, pomoći u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i doprinosu regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Također, Podžić je kolegu Akara upoznao sa trenutnim statusom dokumenta “Program reformi BiH” i stepenom realizacije zadataka iz odbrambenog resora.

Naglasio je značaj implementacije dokumenta “Pregled odbrane” i “Plan modernizacije OS BiH” kao sastavni dio ovog dokumenta, čijoj će bržoj implementaciji značajno doprinijeti i realizacija danas potpisanih dokumenata o vojno-finansijskoj pomoći.

Delegacija MO i OSBiH svoje aktivnosti nastavlja u popodnevnim satima kada će, u skladu sa planom, posjetiti Vojnu akademiju kopnenih snaga Republike Turske u Ankari, gdje će se susresti sa kadetima iz Bosne i Hercegovine, ali i sa zvaničnicima ove vojno-obrazovne ustanove.

U delegaciji MO i OSBiH se nalaze i zamjenik načelnika ZŠOS BiH generalmajor Gojko Knežević, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Turskoj brigadir Željko Drljača, navodi se u saopćenju.