Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

SKANDAL! Četvorka kupovala vijećnike, tjerali da se glasa špijunskom olovkom

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić obratio se javnosti u povodu nedavno održane sjednice Općinskog vijeća na kojoj je SDA okupila većinu od 16 vijećnika. Iznio je niz činjenica koje su pratile ovu sjednicu, koja je izazvala brojne reakcije u javnosti. On smatra da će vrijeme pokazati da je ta sjednica bila je historijska. Prenosimo Efendićev status:

Pale su u vodu sve iluzije o moralnoj čistoći stranaka Četvorke, kako radikalno lijevih tako i radikalno desnih. Ne postoji ponuda koju nisu uputili općinskim vijećnicima samo kako bi se napravila većina protiv načelnika i Općinsko vijeće pretvorilo u cirkus kakav odavno gledamo na višim nivoima vlasti. Na kraju su na samoj sjednici, na očigled svih prisutnih, natjerali vijećnike Četvorke da glasaju istom olovkom koja na sebi ima kameru što je samo po sebi neviđeni skandal i narušavanje principa tajnosti glasanja. Ali oni čija riječ ne vrijedi ništa, ne mogu vjerovati ni drugima na riječ. Naređenje o takvoj vrsti glasanja došlo je direktno iz vrha NiP-a, od Konakovića i Ademovića, a na samoj sjednici provedeno od strane generalnog sekretara NiP-a Mirze Selimbegovića.

Sa sjednicom koja je održana u srijedu, nakon osam godina nestala je stranka SBB u Novom Gradu, jer je njihov jedini vijećnik, Azem Cviko, izbačen iz stranke zato što je postupio prema svojoj savjesti, a ne prema instrukcijama iz vrha stranke da ne podrži većinu koju formira načelnik iz SDA. U isto vrijeme dva vijećnika SBB-a u Ilijašu su učestvovali u formiranju većine sa SDA i nisu isključeni. Na dan kada je Cviko isključen iz SBB-a zbog podrške većini sa SDA u Novom Gradu, SBB ov vijećnik u Vogošći učinio je isto bez ikakvih posljedica.

Iz istih razloga raspala se i Platforma za progres u Novom Gradu.

Naša stranka pokazala je svu svoju brutalnost mafijaškim porukama sa krvavom rukom preko lica svoje dojučerašnje članice Enise Spahić, koja je više bježala iz te stranke nego što je dozivao neko sa naše strane. Napravila je vijećnički klub sa vijećnikom DF-a nezadovoljna načinom rada Naše stranke, a tek onda su zajednički odlučili biti dio političkog dogovora pri izboru rukovodstva Vijeća i kandidiranju vijećnika iz Novog Grada za Gradsko vijeće. Ne postoji slika koja bolje oslikava Našu stranku nego što je to lice njihove dojučerašnje članice Enise Spahić prekriveno crvenom rukom. Ovakve poruke ne šalju političke, nego mafijaške organizacije.

Narod i pravda je organizator svega. Dobili su devet vijećnika u Općinskom vijeću, ali sramni čin tjeranja svojih partnera da specijalnim kamerama snimaju svoje glasačke listiće, već na prvoj sjednici kojoj prisustvuju kao stranka rekao je sve o njima. Zašto Narod i pravda ovakvim metodama rada od svojih i partnerskih vijećnika pravi slijepe poslušnike i robote za glasanje u predstavničkom organu u koji su ih građani izabrali?

Mnogo je toga izašlo na vidjelo prilikom ove konstituirajuće sjednice Vijeća i dešavanja koja su je pratila. Sve su stranke na neki način pokazale svoje pravo lice. Zašto SBB svugdje može sa SDA, ali u Novom Gradu ne može? Zašto je Četvorki, a posebno NiP-u toliko stalo da se dograbi Općinskog vijeća u Novom Gradu? Zašto je dio strukture SDA blizak Kantonalnom odboru i vrhu SDA još u predizbornoj kampanji otvoreno agitirao za kandidata Četvorke u Novom Gradu? Zašto neki vode brutalnu medijsku hajku dokazujući se novom predsjedniku onako kako su se nekad dokazivali starom?

Zato što je sve lakše nego zasukati rukave i raditi. Mi nastavljamo raditi, a neradnici neka spletkare. To dvoje nije isto i nikada neće biti. Neradnici mogu opstajati na našoj političkoj sceni samo zato što uspijevaju da otjeraju i spriječe one koji bi javne poslove radili odgovorno. U Novom Gradu im to ne polazi za rukom odveć dugo, a uvjeren sam da će uskoro biti tako i u cijeloj državi. Predugo su neradnici, neozbiljni ljudi i neznalice na sceni. Vrijeme je da se polahko razilaze. Osjete to i oni. Zato je tolika panika i galama.

“I ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da svaka zvijer pokaže svoj trag.”, zaključio je načelnik Novog Grada.