SDA O PRIVOĐENJU AGANOVIĆA: Ovo je poruka vladajućih u KS neistomišljenicima

Stranka demokratske akcije osudila je u saopćenju za javnost nalog Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na temelju kojeg je predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović bio pozvan na informativni razgovor u policijskoj stanici u Zenici.

-Ocjena MUP-a KS da je Aganovićevo izlaganje dovodilo u pitanje javni red i mir apsolutno ne stoji, u što se može uvjeriti svako ko pročita ili presluša Aganovićevu, u suštini, benignu kritiku Parade i njenih pokrovitelja – navodi SDA u saopćenju.

Dodaje kako nikakve prijetnje, najave nereda ili bilo čega sličnog nije bilo u Aganovićevim riječima, te ocjenjuje da je “sramni pokušaj MUP-a KS da nasilnom interpretacijom od te izjave napravi ‘sigurnosni problem’ jasna nedemokratska poruka vladajućih struktura u Kantonu Sarajevo političkim neistomišljenicima”.

-Želi se reći da bi svako ko se usudi kritikovati Paradu, održanu pod pokroviteljstvom Fortine i Konakovićeve vlade, mogao da dobije poziv na razgovor u policiji, što podsjeća na prakse zastrašivanja iz mračnih vremena verbalnog delikta. Mujo Aganović je pripadnik Armije Republike BiH, heroj koji je žrtvovao svoje zdravlje za ovu zemlju i svaka institucija ima obavezu da se prema njemu ophodi sa punim uvažavanjem. Tu obavezu u ovom slučaju MUP KS nije ispunio, zbog čega tražimo punu političku odgovornost Fortine i Konakovićeve vlade, te da upute javno izvinjenje Aganoviću – saopćeno je iz SDA.

4+