Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Savez logoraša u BiH: Krajnji momenat za zakon o pravima žrtava torture FBiH

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će 26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježiti odlaskom i prisustvom 17. kolektivnoj sahrani žrtava torture u Vlasenici, koje ni do današnjeg dana nisu našle svoj mir, saopšteno je iz Saveza logoraša BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naš ultimativni, ali i zadatak svih političkih vođa u Bosni i Hercegovini je da svim žrtvama torture u BiH, napokon isporuče minimum zahvalnosti za ono što su uložili u zajedničku državu, a taj minimum je zakon o pravima žrtava torture”, navodi se u saopštenju.

Iz Saveza logoraša u BiH podsjećaju da su Ujedinjene nacije (UN) konvenciju protiv torture donijele 26. juna 1987. godine, i da od tada cijeli svijet ovaj dan obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture.

“Ova konvencija, donesena neposredno pred dešavanja na širem području naše balkanske regije ima poseban značaj, obzirom da će samo tri godine poslije, na prostorima nekadašnje SFRJ, doći do nesretnih dešavanja, a posljedično za tim, i agresije na međunarodno priznatu državu BiH. Agresija na BiH sa sobom je donijela patnju za sve narode na području naše države, neke u većem, neke u manjem statističkom broju, ali sigurno životno ozbiljne posljedice različitih oblika torture koje su državljani BiH proživljavali na cijeloj teritoriji, i koje i do današnjeg dana osjećaju”, navodi se u saopštenju.

Istakli su da kao krovna organizacija logoraša, svakodnevno rade na zaštiti žrtava torture: pravnoj, socijalnoj, ekonomskoj, kulturnoj i drugim sferama, nekada sa većim, a nekada sa manjim uspjehom.

Navode i da su tokom godina postigli mnoge značajne rezultate, ali da ipak u nekim posebno značajnim sferama, dobrim dijelom i zbog nepostojanja sluha i senzibiliteta državnih organa, nisu uspjeli postići ciljeve. Jedan od glavnih zadataka Saveza logoraša u BiH na koji su dali akcenat tokom prethodne, a pogotovo ove godine nakon konačnih presuda Rezidualnog mehanizma MKS u Hagu, jeste donošenje zakona o pravima žrtava torture Federacije BiH, a nakon što je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture RS-a stupio na snagu 2019.godine.

“Smatramo, i to posebno naglašavamo u svim našim istupima, da je zaista krajnji momenat da napokon i Federacija BiH, prizna ‘životni zalog’ koji su logoraši sa područja cijele BiH, uložili u našu zajedničku državu BiH, i sigurni smo da ćemo napokon to ove godine, ako Bog da i uspjeti”, navodi se u saopštenju iz Saveza logoraša u BiH.