Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Samo jedna potvrđena optužnica za zločine nad stanovništvom opkoljenog Goražda

Prezentirani su zaključci i zahtjevi koji će ponovo biti upućeni nadležnim insitucijama kao poziv na  djelovanje, u cilju procesuiranja odgovornih za zločine nad stanovnicima opkoljenog Goražda.Iz Fondacije su podsjetili na Analizu realizacije Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina na području regije Goražde koju su uputili relevantnim institucijama, od kojih su, kako je danas rečeno, dobili samo formalne odgovore.-Mi u Fondaciji to smatramo opstrukcijom odnosno nastavkom neodgovornosti i pasivnosti. Najodgovornija institucija, Tužilaštvo BIH, nije poslalo nikakav odgovor, čime se nastavlja proces amnestiranja zločinaca i kažnjavanja žrtava kada je riječ o Goražadu odnsono BPK-a – kazao je predsjednik Fondacije Kasim Brdar.

Naglasio je da je, s ciljem nastavka borbe za istinu i pravdu o stradanju stanovništva Goražda, UO Fondacije sačinio revidiranu analizu Državne stategije s posebnim akcentom na njeno neprovođenje za Goražde, koja će ponovo biti upućena nadležim institucijama.

U zaključcima se između ostalog navodi da Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina za područje regije Goražde do sada nije dala rezultate.

„Samo djelimično izneseni podaci u Strategiji govore da se radi o najsloženijim i najprioritetnijim predmetima koji su do sada morali biti procesuirani. Na primjeru Goražda se najjasnije vidi rad Tužilaštvo BiH koje procesuira manje složene predmete, vrši fragmentaciju  predmeta radi ispunjavanja norme, te istražuje i procesuira isključivo Bošnjake, mjenjajući tako suštinu i karakter ratnih djestava na ovom području“ – navodi se u zaključcima.

„Do danas je potvrđena samo jedna optunica za zločine nad stanovništvom opkoljenog Goražda , zaštićenoj zonu UN-a, što dodatno pogađa stanovnike koji su bili svjedoci zločina. Za počinjene zločine nad Bošnjacima dostupne su direktive, naređenje, izvještaji vojske i rukovodstva RS-a a koji jasno ukazuju na one koji su planirali ali i one koji su izvršili zločine. Uz to, ni živi svjedoci nisu dovoljni tužilaštvima da procesuiraju odgovorne“ – smatraju u Fondaciji.

Navode da, s druge strane, za podizanje optužnica protiv Bošnjaka, Tužilaštva vrše pritisak i prijetnje svjedocima, instruiraju ih, dok svjedoci upitnog kredibiliteta uglavnom svjedoče linkom iz Srbije i u takvim slučajevima koriste analize i upitnu medicinsku dokumentaciju iz Srbije.

„Rad Kantonalnog tužilatva je slab, površan i neučinkovit, a od ovog tužilaštva ne mogu se dobiti bilo kakve informacije o podnešenim prijavama dok se istovremeno jako dobro pripremaju istrage o navodnim zličinima branilaca Goražda i šire regije“ – naglašeno je na pres-konferenciji.

Iz Fondacije „Istina za Goražde“ još jednom su  pozvali  nadležne isntitucije da hitno omoguće dosljedno provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina prvenstveno na području regije Goražde.

„Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zahtjevamo poduzimanje mjera protiv odgovornih osoba koje svojim radom odnosno neradom, ponovo ubijaju žrtve zločina i časne učesnike odbrane ovih prostora. Trenutno su žrtve, branioci golih života u goraždanskom okruženju pravosnažno osuđeni na 89 godina zatvora, a zločinci su do sada optuženi samo u jednom slučaju. Želimo da se prestane s izjednačavanjem žrtve i zločinca odnosno kontinuiranim nastojanjima izmjene historije“ – poručili su predstavnici Fondacije „Istina za Goražde“.