Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

28. GODIŠNJICA! U Bijelom Potoku kod Zvornika Srbi su u jednom danu ubili 682 Bošnjaka

Proteklo je 28 godina od monstruoznog zločina koji su 1. juna 1992. godine na lokalitetu Bijelog Potoka kod Zvornika počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS-a. Tog dana pogubljeno je 682 muškaraca iz naselja Opštine Zvornik, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi već godinama govorimo o tim brojkama i ciframa. Danas smo ovdje da još jednom opomenemo sve one institucije, sve one pojedince, koji se bave problemom nestalih, koji se bave problemom procesuiranja, da nam trebaju pomoći. Samo ću naglasiti jednu cifru, 418 osoba koje još tražimo s područja Opštine Zvornik“, kaže Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih civila Opštine Zvornik.

Porodice žrtava velikosrpskog zločina najviše boli činjenica da niko nikada nije odgovarao za masovne egzekucije. Predmet je najprije formiralo Kantonalno tužilaštvo TK-a, a od 2007. godine nalazi se u Tužilaštvu BiH.

“Važno je da se iznova svaki put podsjećamo na zločine koji su počinjeni nad našim narodom u BiH, a posebno na prostoru koji se danas nepravedno zove samo po jednom narodu Republika Srpska. Zajednički imenitelj gdje god da dođemo na obilježavanje zločina nad Bošnjacima Foče, Višegrada, Vlasenice, Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Bijeljine, Brčkog, Prijedora, Kotor Varoši, jeste da su porodice nezadovoljne radom Tužilaštva BiH, da su nezadovoljne radom agencije koje se bave istraživanjem ratnih zločina, da pozivaju vlasti da otkriju gdje se nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih. Zajedničko je da te porodice sreću one koji su ubijali članove njihovih porodica, koji su ih maltretirali u logorima, koji su ih progonili. Nešto se mora uraditi da se to promijeni. Oni koji trebaju istražiti, oni koji trebaju kazniti počinioce ratnih zločina trebaju raditi svoj posao. Oni su ga davno trebali i završiti. Nezamislivo je da mi nemamo kažnjene počinioce za teške zločine i genocid u Srebrenici“, kaže Ramiz Salkić, podpredsjednik bh. entiteta RS.

U sudovima BiH donesene su tri presude za zločine počinjene nad stanovništvom Zvornika. Apelacioni sud u Beogradu prošle je godine osudio pripadnike jedinice “Simini četnici” za zločine počinjene 1992. u Zvorniku. Na po osam godina zatvora osuđeni su Tomislav Gavrić i Zoran Đurđević, a Zoran Alić na pet godina zatvora. Međutim procesuirani i osuđeni ne dovode se u vezu sa zločinom u Bijelom Potoku.

“Proces traženja nestalih osoba je državni proces i to moraju da rade državne vlasti. Uspješno rješavanje sudbine svih nestalih osoba kao i izvođenje odgovornih pred lice pravde važan je preduslov za obezbjeđivanje trajnog mira“, kaže Amir Kulagić, ministar za boračka pitanja u Vladi TK-a.

Oblježavanje 28. godišnjice zločina u Bijelom Potoku upriličeno je na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji. Delegacije su jučer i danas obišle stratišta na području Zvornika, a postavljen je i kamen temeljac za izgradnju spomenika nevinim žrtvama u Bijelom Potoku.