Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Rusi obilaze bijeljinski “Orao”, možda im dodjele posao remonta motora za MIG-ove 29

Stručni tim ruske kompanije ODK trebalo bi da stigne iduće sedmice u Akcionarsko društvo za proizvodnju i remont “Orao” iz Bijeljine kako bi utvrdili spremnost te kompanije i kapacitete za dobijanje licence za remont motora koje koriste borbeni avioni “MiG-29”, što bi tom privrednom gigantu obezbijedilo posao na duge staze.
Istakla je to za “Glas srpske” vršilac dužnosti generalnog direktora “Orla” Biljana Marković, naglasivši da je ova posjeta nastavak saradnje dogovorene na aeronautičkom sajmu “MAG” koji je krajem avgusta održan u Moskvi. Na tom sajmu delegacija Vlade RS potpisala je memorandum sa ruskom državnom korporacijom “Rosteh” koju čini 11 kompanija, među kojima je i ODK.- U posjetu nam 4. decembra stižu tehnički direktor i rukovodilac licencnog programa kompanije ODK. Prema njihovom planu sedmodnevnog boravka u “Orlu” koji su dostavili u petak, cilj posjete je da provjere kapacitete naše kompanije, znanje zaposlenih, tehnologiju i svu dokumentaciju, kako bi dali stručno mišljenje da li “Orao” ima kapacitet za dobijanje licence – pojasnila je Markovićeva.

Dodala je da je planirano da posljednjeg dana posjete predstavnici “Orla” sa ruskim kolegama potpišu protokol u kojem će biti precizirani dalji koraci saradnje.

– Uvjerena sam da “Orao” ima sposobnost i kapacitet za to što bi nam omogućilo posao u idućih barem 20 godina. Želimo da se osposobimo za remont motora koji se koriste u borbenim avionima “MiG-29”, koje je Vojska Srbije dobila od Rusije, s obzirom na to da je Ministarstvo odbrane Srbije veoma važan poslovni partner ovog preduzeća – istakla je Markovićeva. Dodala je da bi idući korak ovog privrednog giganta bio dobijanje licence za remont helikopterskih motora.

Markovićeva je naglasila da postupak licenciranja mnogo košta, te da “Orao” nema novac za to, ali da se uzdaju u podršku institucija.

– Vlade Republike srpske i Srbije su zainteresovane za ulazak sa kapitalom u taj postupak, pa ćemo vidjeti ko će odobriti novac. Koliko novca će biti potrebno i na koji način će se taj dio regulisati, to u ovom trenutku ne znamo – istakla je Markovićeva.

U ovom bijeljinskom preduzeću, koje je nedavno proslavilo važan jubilej, 75 godina poslovanja, trenutno, osim poslova za Ministarstvo odbrane Srbije, završavaju i poslove koje imaju dogovorene sa vazduhoplovstvom Indije, a u toku su i pregovori sa nekim drugim zemljama.

– Radimo i rezervne dijelove za vazduhoplove jedne kanadske firme – rekla je Markovićeva.
Biljana Marković je istakla da “Orao” zapošljava oko 400 radnika, te da se kao i druge kompanije u RS-u suočava sa odlaskom radnika.

– U proteklom periodu otišla su nam dva inženjera i pokušavamo da nađemo kvalitetne radnike kako bismo stizali da završimo sve poslove u roku. Plate su u skladu sa prosječnim zaradama u Srpskoj i ovih dana trebalo bi da isplatimo drugi dio septembarske plate – rekla je ona.