Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

Reis Kavazović u hutbi pozvao imućne muslimane da brinu o radnicima

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji uputio je apel svim imućnim muslimanima, koji imaju poslove, da povedu računa o radnicima i njihovim porodicama i o pravu siromaha u njihovom imetku, da izdvoje zekat i sadekatul-fitr u danima ramazana.

– I ovih dana, dok nastojimo suzbiti pandemiju virusa kakvog čovječanstvo u posljednje vrijeme ne pamti, vidimo koliko nam je važna životna škola istrajnosti i strpljivosti. Trudom i znanjem, moguće je doći do željenog rezultata. Dani i mjeseci pred nama zahtijevat će od nas vjerničku posvećenost, trud, strpljivost i istrajnost da pobijedimo podmuklog neprijatelja s kojim se suočavamo. Mnogo puta do sada smo ponavljali lekciju strpljivosti uz ramazan – sada je došlo vrijeme ispita i provjere da li smo je i savladali – istakao je Kavazović.

– Oni u čijim imecima su određena (propisana) prava: za onoga koji traži opskrbu (radnika) i siromaha“. (El-Me’aridž, 24.) Apelujem na njih da sačuvaju što više radnih mjesta, da se potrude iznaći nove mogućnosti u kreiranju poslova kako bi pomogli radnicima. Umjesto da razmišljaju o otkazima neka razmisle o organizaciji novih poslova. Sačuvajmo ljude na okupu, jer je čovjek vredniji od zlata. Zapamtimo, sve na ovom svijetu ima vrijednost po čovjeku; bez njega sve je bezvrijedno. Podijelite teret sa svojim radnicima, pa će Allah upotpuniti Svoj bereket u vašim imecima. Sada je vašem imetku potrebnija hajirli dova radnika i siromaha nego profit.

Dok smo u ramazanu, dodao je, razmišljajmo o dva savjeta, dvije preporuke koje nam je Vjerovjesnik ostavio u amanet. Jedna je da ne napuštamo mjesto boravka, kako ne bismo ugrozili zdravlje ljudi, a druga je da postimo, jer će post ojačati naše zdravlje – sada su ta dva savjeta presudna za cijelo čovječanstvo.

– Savjetujem vam da u svojim kućama, gdje god je to moguće, obavljate namaz u džematu, sa svojom čeljadi. Neka imamet preuzme onaj koji najbolje uči Kur’an od muških članova porodice. Klanjajte teravih-namaz u svojim kućama, sa svojim evladima. Provedite dio noći u učenju i čitanju Kur’ana, kako biste ga razumjeli. Ne zaboravite, ovo je mjesec objave Kur’ana, po kome je njegovo vrijeme blagoslovljeno – kazao je reis Kavazović.

Pozvao je imućne muslimane i muslimanke, postače koji posjeduju propisani minimum imetka (nisaba), da izdvoje zekat i sadekatul-fitr u danima ramazana.

Reis Kavazović je pozvao vjernike da iftarima koje su planirali organizirati pomognu rad javnih kuhinja, te da je sada u svemu potrebna štednja, red i racionalnost u korištenju resursa.

– I na početku ovog blagoslovljenog mjeseca apeliram na sve vas da zasijete zemlju i da dovom zamolimo dragog Boga za bereket u našem radu – rekao je reis Kavazović u hutbi te ukazao je na važnost poštovanja znanja, ukazivanje poštovanja učenim ljudima i držanja do njihovog stava, da se poštuju propisi i preporuke odgovornih za javno zdravlje, te da se i njima pomogne savjetom ako vidimo da možda nisu sve uzeli u obzir, javlja MINA.