Radončić i Galić razgovarali o novim mjerama zaštite državne granice

Povodom najava da je Republika Turska odlučila otvoriti granice i na taj način pustiti migrante ka zemljama Evropske unije, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić razgovarali su u petak o stanju na državnoj granici, s naglaskom na istočnu granicu, kao i o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se što učinkovitije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata.

Iako su svi raspoloživi ljudski i materijalno-tehnički resursi preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, direktor Galić kazao je da će se dodatno vršiti preraspoređivanje policijskih službenika GPBiH po svim linijama rada u cilju zaštite državne granice i da je dodatni broj policijskih službenika već upućen na istočni dio granice, uključujući i mobilne jedinice GPBiH.

Uz navedeno, razgovarali su i o neophodnosti povećanja podrške drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Trenutno GPBiH pomoć u nadzoru državne granice pružaju službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ministar Radončić kazao je kako će GPBiH i nadležne bh. institucije u svom radu imati punu podršku Ministarstva sigurnosti BiH te naglasio važnost unapređenja koordinacije i uključivanje svih razina vlasti za učinkovitije upravljanje migrantskom situacijom u BiH, stoji u saopćenju.