Predmet o nabavci respiratora – Sud BiH djelimično uvažio žalbu Tužiteljstva BiH

Sud Bosne i Hercegovine djelomično je uvažilo žalbu Tužiteljstva BiH na raniju odluku tog suda, u predmetu koji se odnosi na nabavku respiratora, kojom nije prihvaćeno određivanje jednomjesečnog pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku i vlasniku firme “Srebrene maline” Fikretu Hodžiću.

Sud BiH im je ranije odredio mjere zabrane sastajanja sa svjedocima, kao i međusobno komuniciranje osumnjičenih.

Novim rješenjem Suda BiH, osumnjičenima se zabranjuje međusobno komuniciranje, kao i kontaktiranje sa svjedocima, uključujući približavanje na 50 metara, te razgovor s bilo kim o tom predmetu.

Novalić, radi redovnog obavljanja svoje funkcije, može izuzetno komunicirati sa svjedocima i drugim osobama na udaljenosti manjoj od 50 metara, ali i dalje ne smije razgovarati o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je obavijestiti tužioca.

Tužiteljstvo BiH se danas oglasilo saopćenje u kojem ističe da nije tačna informacija nekih medija da je Sud uvažio žalbu Tužilaštva, jer je Tužilaštvo tražilo pritvor.

– Nakon zaprimanja drugostepenog rješenja Suda o žalbi Tužiteljstva, a kojim su precizirane izrečene mjere zabrane prema osumnjičenim osobama, Tužiteljstvo može priopćiti javnosti da bez obzira na nastalu situaciju nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Radi transparentnosti postupka i pravodobnog izvještavanja javnosti, informiramo javnost da je Tužiteljstvo predsjedniku Suda BiH, uputilo pismo u kojem ga je izvjestilo da Tužiteljstvo nema zakonom propisanu nadležnost da izvršava nadzor nad izrečenim mjerama, niti da vrši kontrolu nadzora i provodivosti mjera, što je u nadležnosti suda i policijskih organa – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.