Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Podrška Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva’92-’95.

Premijer Kantona Sarajeva Mario Nenadić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić održali su danas sastanak sa delegacijom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, koju je predvodio predsjednik Fikret Grabovica.

Predsjednik Grabovica je rekao da oni zastupaju interese porodica 1.601 ubijenog djeteta. Naveo je da imaju probleme vezane za finansiranje rada ovog udruženja, ali i sa opremanjem i pripremom spomen sobe, koja se nalazi u blizini Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva ’92-’95.

Po riječima Grabovice, potrebno je da se izmijene određeni propisi vezani za naknade porodicama ubijene djece Sarajeva, ali i da im se osiguraju neophodna sredstava za obilježavanje značajnih datuma, koje udruženje organizira, ali i kojima prisustvuje.

Također, posebno su skrenuli pažnju na činjenicu da bosanskohercegovačko tužiteljstvo nije učinilo dovoljno za procesuiranje zločina nad ubijenom djecom Sarajeva. Prošlo je već 25 godina, a zločinci, kako su istaknuli, nikada nisu kažnjeni.

Inače, Udruženje je dobitnik i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i prenosi istinu o ratu i stradanju djece širom svijeta.

Premijer Nenadić je najavio da će, kao i do sada podržati rad Udruženja i zadržati postojeći iznos finansiranja, ali da će u narednom periodu u budžetu nastojati povećati te iznose.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice je preuzelo obavezu da provjeri važeće zakone, te pokrenu eventualne izmjene odredbi, koje diskriminiraju porodice ubijene djece u odnosu na druge koji ostvaruju pravo na naknadu.

– Vlada Kantona pružit će podršku za pripremu spomen sobe, ali i svim drugim aktivnostima Udruženja -poručio je premijer Nenadić.

Predložio im je i potpisivanje trilateralnih sporazuma, između Udruženja, Vlade KS i predstavnika domaćih i međunarodnih institucija, koje mogu podržati njegov rad, uz maksimalnu podršku premijera.

Na kraju sastanka, delegacija Udruženja je zahvalila premijeru i Vladi Kantona Sarajevo u njihovoj dobroj namjeri, obećanoj podršci i želji da nastave zajedničke aktivnosti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.