Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

PASIVNOST BOŠNJAKA! Pogledajte kako srpska politika ovladava Brčko distriktom

Konstantne posjete Brčko distriktu, ulaganje iz Republike srpske i Republike Srbije, neke su od metoda kojima srpska politika želi ovladati ovim gradom na Savi. To im dobro ide jer, prije svega, bošnjačka politika nije zainteresovana za ovo strateško mjesto koje dijeli entitet RS na dva dijela. Ta pasivnost Sarajeva proizvodi stvarnost u kojoj Brčko ne razdvaja, već spaja dva dijela RS-a. Jedino opravdanje nosiocima bošnjačke i probosanke politike je što imaju uteg u Sarajevu u vidu kvazigrađanske mase koja u borbi Bošnjaka protiv antidržavnih politika vidi nacionalizam jednak onom velikosrpskom i velikohrvatskom. Evo jednog od dokaza strateškog anganžmana srpske politike u ovladavanju Distriktom:

Predsjednik Vlade Republike srpske Radovan Višković i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike srpske Srđan Rajčević sastali su se u petak u Brčkom s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i šefom Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđanom Blažićem.

Gradonačelnik Milić istakao je da ova posjeta potvrđuje kontinuitet podrške koju Brčko ima od Vlade Republike srpske i u prethodnim sazivima, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

“Pričali smo o nekim novim projektima, vidovima saradnje, mogućnostima unapređenja te saradnje, a, između ostalog, i oblasti informacionih tehnologija, ali i o nekim drugim važnim, prije svega, infrastrukturnim pitanjima. Ovom prilikom sam informisan od premijera da je Republika srpska, a što sve svjedoči o toj jednoj pozitivnoj saradnji, od 2008. godine pa do danas, sa 56 miliona konvertibilnih maraka pomogla Brčkom u smislu isporuke električne energije po cijenama konzumenata u Republici srpskoj. Da smo se pridržavali arbitražne odluke i snabdijevali električnom energijom u tom dijelu kako je tamo predviđeno, od strane Federacije BiH šest mjeseci i šest mjeseci iz Republike srpske, građani Distrikta bi sasvim vjerovatno imali skuplju struju i do 30 ili 40 posto”, istakao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da je tema bila i izgradnja autoputa iz pravca Banje Luke prema Bijeljini, a koji prolazi kroz Brčko te da će taj projekt, kao i projekt plinofikacije, odnosno prolaska magistralnog plinovoda kroz Brčko distrikt BiH, opet u pravcu Banje Luke, zahtijevati još intenzivniju saradnju u narednom periodu.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike srpske, također je istakao značaj, kako je naveo, historijskog infrastrukturnog projekta, a to je izgradnja autoputa od Doboja prema granici sa Srbijom koja u značajnom dijelu prolazi kroz teritoriju Distrikta.

“Bez saradnje institucija Republike srpske i Distrikta taj projekt ne može biti na pravi način realizovan. Mi ćemo u četvrtak na sjednici Vlade imati plan parcelacije za izgradnju autoputa od Brčkog prema Bijeljini i dalje prema Rači. Isto tako za Brčko distrikt BiH zanimljiv projekt je magistralni plinovod koji mi u tom planu parcelacije planiramo da radimo skupa s izgradnjom autoputa od Bijeljine, od granice sa Srbijom pa sve preko Banje Luke, Prijedora i do Novog Grada. Taj projekt je zanimljiv za sve građane bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu drugu pripadnost. To je najpovoljniji energent za privredu i kada se dođe u poziciju da se ima plinofikacija postaje se i atraktivniji za određene investicije”, naglasio je premijer Višković.

On je dodao da će u Uredu Vlade Republike srpske u Brčkom biti uvedena praksa da barem jednom mjesečno jedan od ministara boravi u tom uredu.

„Vlada Republike srpske i Distrikt će i dalje sarađivati i sva naša ministarstva i institucije gradonačelnik može smatrati svojim institucijama i može se u svakom momentu obratiti za pomoć. U skladu sa zakonima Vlada Republike srpske uvijek će pomoći”, zaključio je Višković.

Premijer Višković i gradonačelnik Milić su sa svojim saradnicima obišli obdanište u naselju Ilićka, koje se gradi sredstvima Vlade Republike Srbije, a uz pomoć Vlade Republike srpske. Vlada Republike Srbije izdvojila je milion konvertibilnih maraka za projekt izgradnje, a trenutno je u toku faza javne nabavke za opremanje i vanjsko uređenje obdaništa. Delegacije Republike srpske i Distrikta također su obišle prostorije Ureda Vlade Republike srpske u Brčkom, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

Predsjednik i ministar iz Vlade RS kod gradonačelnika Brčkog