Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Predstavnici ‘Moja adresa Srebrenica’ traže poništavanje izbora u Srebrenici

Predstavnici Inicijative “Moja adresa Srebrenica” danas su na pres-konferenciji, povodom hapšenja tri osobe u Srebrenici koje je slobode lišila Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog izbornih prevara, zatražili od Tužiteljstva BiH da utvrde nepravilnosti tokom izbornog procesa i od Centralne izborne komisije BiH da ponište izbore u toj općini.

– Mi smo i ranije ukazivali na neregulanosti tokom izbora. Tražimo od Tužiteljstva BiH da identifikuju one osobe koje su glasale, a nisu imali niti jedan identifikacioni dokument. Stoga pozivamo Tužiteljstvo i SIPA-u da zajedno s IDDEA-om utvrde proces izdavanja dokumenata, jer imamo informacije da se prave fiktivni potpisi. Pozivamo nadležne institucije da dovrše ono što su započeli. Tražimo od CIK-a da ponište izbore u Srebrenici – kazao je šef izbornog štaba ove inicijative Sadik Ahmetović.

Kandidat za načelnik Općine Srebrenica Alija Tabaković pozdravio je odluku Tužiteljstva BiH i SIPA-e da se utvrdi istina u vezi s neregularnostima tokom održanih lokalnih izbora.

– Mi smo riješili ovaj put imenovati ljude, organizacije, pojedince koji su na strani negatora genocida i vrlo brzo ćemo podnijeti nove prijave zbog neregularnosti tokom izbora. Nećemo stati, mi ćemo tražiti da u Srebrenici budu provedeni fer i pošteni izbori, ma ko god pobijedio. Tražimo da se izbori ponište na redovnim biračkim mjestima i očekujemo da nadležne institucije donesu odluke u skladu sa zakonom – rekao je Tabaković.

Član izbornog štaba “Moja adresa Srebrenica“ Ćamil Duraković kazao je da imaju dokaze da je bilo maliverzacije tokom izbora u Srebrenici i da neće pristati na prihvatanje ovakvih izbornih rezultata.

-Što se tiče Bege Bektića bio je uposlenik u mom periodu i bio je umjeren čovjek. On je 2016. godine slavio pobjedu Mladena Grujičića i bio je blizak njemu. Sve je dovedeno u pitanje i možemo da sumnjamo da je bilo maliverzacija tokom održanih lokalnih izbora. Mi očekujemo da se radi u skladu sa zakonom – istakao je Duraković.