Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

OPET UVREDE SA FACE TV PREMA ISLAMSKOJ ZAJEDNICI! Da li je Mijatović iznio zvanični stav SDP-a?

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje teške uvrede koje je gostujući u programu FACE TV u petak izrekao Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH i bivši šef kabineta Milorada Dodika.

Podsjećamo, nakon što je vlasnik Face TV Senad Hadžifejzović u junu 2019. izvršio nekoliko napada na krovnu instituciju muslimana u BiH, kada je pokušao sebi prisvojiti pravo da prikuplja i raspoređuje zekjat, a da bi nakon upozorenja Rijaseta čak i preko ekrana prokleo reisa Huseina Kavazovića, opet sa istog mjesta dolaze slični stavovi i opet s ciljem rušenja ugleda i funkcionisanja IZ. Čak se i Mijatović na početku gostovanja pozvao se na Hadžifejzovićev historijat sukoba sa IZ.

Ovo je reakcija Islamske zajednice na emisiju FACE TV-a.

– On je bez ikakve argumentacije sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, pa tako i Islamsku zajednicu nazvao “ograncima fašističkih organizacija”. Tom prilikom on je bez ikakvih dokaza ustvrdio kako “pored tri ove fašističke političke organizacije, imamo još tri zla u Bosni i Hercegovini, to su Pravoslavna crkva, Katolička crkva i Islamska zajednica”. Da bi kasnije dodao “…to je rezultat ove tri fašističke političke organizacije i tri ogranka kroz nazovimo vere”.

Iako angažman vjerskih zajednica u društvu podliježe kritici neprihvatljivo je da se one ovako brutalno vrijeđaju i etiketiraju. Ovakav neodgovoran i klevetnički govor izlazi iz okvira osnovne pristojnosti i ona politička opcija u čije ime su uvrede izrečene se o tome treba očitovati kako bi se otklonila svaka nedoumica o tome da li su ovo zvanični stavovi stranke – navodi u saopćenju Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica još jednom apeluje ne sve političke aktere da ne posežu za opasnim populizmom, govorom mržnje i neutemeljenim klevetama u javnom prostoru jer to ne doprinosi ozdravljenju društva.