Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

OPET UVREDE! Ivana prenosi stavove da su „Bošnjaci izmišljeni jednog ponedjeljka”

Nakon što je došla u javnost uvredljiva interpretacija etničkog imena jednog autohtonog naroda, kada je Ivana Marić rekla da su Bošnjaci sami sebe tako nazvali kako ne bi bili samo muslimani, ona se oglasila na društvenim mrežama.

I opet je uvrijedila Bošnjake i one koji su je kritikovali zbog rečenog 2018. g. U svojoj objavi na društevnim mrežama rekla je da su pojedini mediji tendenciozno pogrešno preveli ono što je rekla”. Sudeći po ovome, desetine hiljada onih koji su čuli njenu izjavu ne poznaju engleski jezik, čak ni minimalno da bi preveli jedan prilično jednostavan govor od nekoliko rečenica.

Ono što je dodatno šokantno je što je Marić, prilikom rasprave na ovoj svojoj Facebook objavi, svoje stavove branila šovinističkim tvrdnjama stranih autora. Analitičarka je na brojne kritike na njen račun odgovorila linkom za tekst “Zaspali smo kao muslimani, a probudili se kao Bošnjaci”. Naime, ovo je tekst bh. medija u kojima su stavovi njemačkih autora koji su negirali bošnjački nacionalni identitet.

– Svoj članak autor Michael Martens započinje rečenicom „Bošnjaci su izmišljeni jednog ponedjeljka” nakon čega spominje sastanak 352 predstavnika političke i intelektualne elite bosanskih muslimana na dan 27. septembra 1993. godine u hotelu Holiday Inn u opkoljenom Sarajevu. Riječ je o Prvom Bošnjačkom saboru, dio je teksta kojeg je kritičarima Marić ponudila kao argumentaciju za svoje stavove.

DEBLOKADA.COM

Naša prijateljstva u Americi su uspostavljena davno, devedesetih! Gradimo li nova?