Novina ‘Preporod’: Zlonamjerni komentari turističkih vodiča u Sarajevu

Islamska informativna novina “Preporod” analizira rad pojedinih turističkih vodiča u Sarajevu, koji zlonamjernim komentarima o Sarajevu kod turista ostavljaju utisak da se nalaze u vrlo problematičnom društvu, saopćeno je iz MINA-e.

Prema svjedočenju građana, koji su reagirali u Redakciji, pojedini vodiči, umjesto objašnjenja da je riječ o prvenstveno različitoj arhitekturi pored natpisa “Sarajevo Meeting of Cultures” opisuju Baščaršiju zaostalim dijelom Sarajeva, dodajući da je to “kultura kao u Libanu, Iranu, Sudanu…”, a pokazujući u suprotnom pravcu prema Katedrali, turistima tumače da je to “zapadna kultura i civilizacija”.

Druga svjedočenja ukazuju da pojedini vodiči pred Begovom džamijom objašnjavaju da su muslimani “na kamenu ispred džamije odsijecali glave”, da je sahat-kula pokvarena, te da u Sarajevu nema više ni Srbina ni Jevreja.

– Mnogo je bolje i dalekosežnije govoriti o pozitivnim i dobrim stranama koje privlače turiste, jer, njih ne interesira politička situacija i to što imamo tri predsjednika, njih interesiraju zanimljivosti i ljepote, od pitke vode u česmama do Vrela Bosne i olimpijskih planina – navodi se u saopćenju MINA-e.

U “Preporodu” smatraju da vodiči ne bi trebali davati ocjene i procjene političke i tendenciozne naravi, pogotovo ne one koje su subjektivne i zlonamjerne, tim prije, što su učestale primjedbe na vodiče koji nemaju ni licencu, a nisu ni državljani BiH.

Na kraju saopćenja se ukazuje i na upozoravajuću vijest koja govori da je u centru Sarajeva, tačnije na Baščaršiji videom zabilježen rad nelegalnog turističkog vodiča iz Srbije.

 

4+