RAMALLAH! Hiljade Palestinaca protestiralo protiv izraelskih planova aneksije

Na hiljade Palestinaca u ponedjeljak je održalo proteste u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali protiv izraelskih planova aneksije dijelova Zapadne obale. Demonstranti su mahali palestinskim zastavama i nosili su transparente na kojima odbacuju izraelsku aneksiju.

– Narodne aktivnosti pokazatelj su jedinstvenog palestinskog fronta protiv izraelskih planova i američkog takozvanog „sporazuma stoljeća“ – izjavio je potpredsjednik pokreta Fatah, Mahmoud al-Aloul, tokom mitinga.

Član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, Wassel Abu Yousef, izjavio je za Xinhuu da palestinsko čelništvo nastavlja da održava međunarodne diplomatske kontakte paralelno s narodnim aktivnostima na terenu u cilju „upozoravanja zemalja u svijetu na opasnost planova aneksije i nastavak izraelskih napada na Palestince“.

Palestinci su u više navrata upozoravali da bi aneksija dijelova Zapadne obale i primjene izraelskog suvereniteta nad nelegalnim izraelskim naseljima uništila šanse za mir i stabilnost u regiji i spriječila bi uspostavu nezavisne palestinske države koja bi egzistirala pokraj Izraela u granicama prije 1967. godine s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom.

Prošlog je mjeseca palestinski predsjednik Mahmoud Abbas objavio da se Palestina odrekla svih sporazuma potpisanih s Izraelom i Sjeedinjenim Državama i da je prekinula sve veze s njima, uključujući i sigurnosnu saradnju.

Novoformirana izraelska vlada planira anektirati goleme površine doline Jordana i sjevernog Mrtvog mora, kao i primjeniti svoje civilne zakone na više od stotinu naselja na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će taj potez stupiti na snagu od 1. jula.