Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Novim zahtjevima prema BiH, proizvođači vakcine kupuju vrijeme zbog slabe proizvodnje

Nakon napisa u pojedinim medijima da Bosna i Hercegovina neće dobiti vakcine putem COVAX mehanizma do aprila jer nije ispunila tražene uslove, Ministarstvo civilnih poslova BiH objavilo je da je Bosna i Hercegovina ispunila sve obveze sukladno zahtjevima COVAX mehanizma.

Ističu da je u traženom roku izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232.000 doza, te da za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat više od milion i 100.000 doza Pfizerove vakcine. Svi frižideri su kalibrirani i mapirani od strane akreditiranih laboratorija i samim tim već uvelike spremni za dolazak vakcine.

Također, navode da su za potrebe uvoza identificirali relevantne institucije, stavili ih na raspolaganje 24 sata tokom svih sedam dana, te donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprječavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Nadalje, definiranim hodogramom nadolazećih aktivnosti, određenim prioritetnim grupama za vakcinisanje, usvojenim planovima cijepljenja, ojačanim kapacitetima ultra-hladnih lanaca za prihvat na današnji dan više od 1.100.000 doza Pfizerovih vakcina, utvrđenim načinom ulaska vakcina u BiH, određenim veleprometnikom koji će izvršiti usluge uvoza, pohrane i distribucije vakcina i koji se nalazi u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa potrebnim GDP certifikatom, potvrđena je spremnost.

Iz ministarstva naglašavaju da je spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer vakcina potvrđena od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Europu u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine vakcina Pfizer proizvođača. U korist tome govori i podatak da je već određena količina prve alokacije za BiH. Uvezane su sve relevantne institucije za prihvat, Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova, nadležna institucije entiteta i Brčko distrikta, zavodi i instituti, Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH, Uprava za neizravno oporezivanje, Međunarodni aerodrom u Sarajevu kao tačka ulaska u BiH itd.

Potcrtano je da je Bosna i Hercegovina naručila, platila i osigurala sve uvjete za prihvat vakcina – svi do sada postavljeni uslovi su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača vakcina što navodi na pomisao da se radi o kupovini vremena uslijed nedovoljne proizvodnje na globalnom nivou.

Pozivaju COVAX, SZO, UNICEF i proizvođače vakcina da dođu u BiH i lično se ponovno uvjere u spremnost za prihvat bilo kojih vakcina a, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uslovi koji samo prolongiraju isporuku.

– Podsjećamo da se najnovije pismo GAVI tajništva odnosi na nove zahtjeve Pfizera u svezi s distribucijom njihove vakcine. U pismu se navodi da je proizvođač Pfizer zatražio dodatne i direktne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem vakcina u prvom valu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno administrativnih procedura – saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.