Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Zapad trenutno uzima za primjer zdravstveni sistem Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Zapad danas uzima za pozitivan primjer zdravstveni sistem Turske, javlja Anadolu Agency (AA). Erdogan je govorio na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari. Napomenuo kako je u njegovoj zemlji, ne tako davno, na tom planu bila teška situacija.

“Hvala Bogu, sada imamo besprijekorne bolnice. Svaki naš građanin ima povjerenje u naš zdravstveni sistem i svakim danom je sve jači. Zapad trenutno uzima za primjer zdravstveni sistem Turske”, zaključio je Erdogan.

Govoreći i o borbi protiv terorizma, Erdogan je poručio kako će vladajuća AK Parti, odnosno Narodni savez, koji čini zajedno sa Strankom nacionalnog poketa (MHP), nastaviti borbu protiv terorizma sve dok ne ukloni i posljednjeg teroristu. Podvukao je kako su antiterorističke akcije, koje Turska provodi unutar i izvan svojih granica, legitimno pravo i humanitarna dužnost njegove zemlje. Naglasio je također kako Turska, kao i svaka druga zemlja, ima potpuno pravo voditi borbu protiv prijetnji koje su prema njoj usmjerene, a ako je potrebno ići i do samog izvora tih prijetnji. Poručio je i to kako godinama upozorava zapadne prijatelje da ne idu zajedno s terorističkim organizacijama, kazavši kako su to zmije koje će sigurno jednog dana i njih ugristi.

“Unatoč tome, i dalje prave iste greške. Upravo gledamo sudbinu onih koji ne žele čuti ono što im govorimo. Ne želimo ni zamisliti sutrašnjicu zemalja na čijim ulicama su danas vatra i krv, parlamenti okupirani, države potresene rasizmom i islamofobijom”, rekao je Erdogan.

On je kazao da neće tražiti odobrenje ni od koga za ispunjavanje njihovih dužnosti bratstva, prijateljstva i humanosti koje nameće njihovo hiljadugodišnje postojanje na ovim prostorima.

“I dalje ćemo biti uz svakog našeg brata i sestru od Balkana do Turkistana, od Kavkaza do Afrike”, poručio je turski predsjednik.