Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

NOVALIĆ! Prošli lockdown ostavio dramatično negativne posljedice po ekonomiju

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da smo svjedoci da se epidemiološka situacija usložnjava te da su vakcine geopolitičko pitanje i time se svugdje u svijetu bave države, najčešće predsjednici.

Podsjetio je da su na sastanku u Predsjedništvu BiH 25. februara informisani da se ne zna kada će početi dostava vakcina iz COVAX mehanizma i “da se počnu sami snalaziti”.

“Danas očekujemo potpis s ruske strane, mi smo potpisali, za nabavku 500.000 vakcina Sputnik V po cijeni od 14,31 eura po dozi. Prva isporuka od 100.000 doza očekuje se tokom naredne sedmice”, pojasnio je Novalić.

Dotakao se i poziva za lockdown, federalni premijer je kazao da je Vlada FBiH do sada imala veliki stepen razumijevanja za struku i njene prijedloge, ali je istovremeno bila vođena i negativnim ekonomskim posljedicama zbog uvedenih ograničenja.

“Moramo znati da je lockdown, koji je bio u drugom kvartalu prošle godine ostavio dramatično negativne posljedice, ali je rezultirao smanjenjem širenja koronavirusa”, izjavio je Novalić.

Smatra da bi trenutna strategija trebala da ostane ista jer ona nudi maksimalan ekonomski učinak na putu oporavka.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić podsjetio je na mjere koje su uvođene od marta prošle godine i na one koje su trenutno na snazi. Kako je kazao, oko četiri mjeseca na snazi su iste mjere, uz određene izmjene.